Mesele respecta anumite protocoale si arata, de fiecare data, senzational. In dreptul fiecarui invitat este pus un card imprimat cu Stema Regala, cu numele si meniul, scrise in franceza, limba oficiala in protocolul caselor regale.  Ei bine, in toata aceasta ordine si precizie, a aparut, la ultimul dineu oferit de Casa Regala la Palatul Elisabeta un “intrus”. Langa paharele de cristal si tacamurile de argint aurite a fost asezat si un recipient de plastic cu condimente, cel mai probabil al unei firme care este, asa cum ne-am obisnuit  “Furnizor al Casei regale”. 

Chiar si asa, cel mai probabil locul acelui tub cu condimente era la bucatarie si nu pe o masa atat de eleganta, Dar, ce sa-i faci, reclama primeaza!
Langa pahare de cristal si tacamuri din argint aurit a aparut si un recipient din palstic cu un condiment
Langa pahare de cristal si tacamuri din argint aurit a aparut si un recipient din palstic cu un condiment

De ce socheaza un astfel de recipient pe masa “regala”? In urma cu ceva timp, reprezentantii protocolului Casei Regale au explicat cat de strict este totul atunci cand se organizeaza o astfel de masa.

Asa arata masa protocolara
Asa arata masa protocolara

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat într-o țară din Europa după ce s-a aflat de cazul americanului care s-a trezit în timp ce medicii îi scoteau inima- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Protocolul  impune masurarea distantei dintre fiecare invitat. Aceasta trebuie sa fie minim 70 cm si maxim 90 cm. Se masoara de asemenea distanta dintre farfuria suport si extremitatea mesei, care trebuie sa fie de doua degete.  Aranjarea scaunelor implica masurarea distantei dintre spatarul scaunul si marginea mesei, care se face cu un dispozitiv special din lemn de 70 de cm. De asemenea se calculeaza distanta dintre sfesnice, astfel incat acestea sa fie pozitionate egal.

In ceea ce priveste servirea, protocolului presupune ca fiecare participat sa aiba un suport pe care se aseaza celelalte farfurii. Acesta este realizat manual de mesterii tamplari de la Savarsin si pictat cu Stema Regala. Eticheta Regala cere ca servirea preparatelor sa se faca pe partea stanga, iar servirea bauturile pe partea dreapta si este de preferat ca aceasta sa se faca simultan pentru toti invitatii. Fiecare element al mesei trebuie calculat la centimetru, iar daca un invitat isi anuleaza sau confirma prezenta in ultimul moment, se reface toata asezarea la masa, asta insemnand reluarea intregului proces de masurare.

sursa foto: FamiliaRegala.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si