Ca și în anii trecuți, a existat pericolul ca pensiile să fie date cu întârziere la început de an.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la finalul anului trecut că totul depinde de modul de calcul al pensiilor aferente lunii ianuarie şi de tipărirea cupoanelor.

Citește și: Salarii și pensii majorate de la 1 ianuarie 2023. Toate modificările financiare care intră în vigoare

Inițial, Poșta Română a anunțat că pensiile vor fi livrate la domiciliu în perioada 6- 17 ianuarie, însă instituția a revenit spunând că începe procesul de distribuire cu o zi mai devreme.

Ce a transmis Poșta Română

"Compania Naţională Poşta Română informează că, în luna ianuarie 2023, distribuirea pensiilor şi a drepturilor sociale se va decala cu câteva zile, ca urmare a perioadei sărbătorilor de iarnă în care, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, atât salariaţii Casei Naţionale de Pensii Publice, cât şi cei ai Poştei Române, beneficiază de zile libere. Casa Naţională de Pensii Publice a anunţat că va vira contravaloarea drepturilor de protecţie socială, în conturile Poştei Române, cu o decalare de câteva zile", se arată în comunicatul companiei. 

Citește și:  Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România, și-a calculat bugetul pentru sărbători: „Nu avem bani de cheltuit”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Astfel, calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR) va fi următorul: la domiciliu- în perioada 6- 17 ianuarie 2023; la ghişeele subunităţilor poştale- până pe data de 19 ianuarie 2023.

Vestea bună este că distribuirea la domiciliu începe de joi, 5 ianuarie.

Pensiile cresc din ianuarie 2023

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586. este vorba, practic, de o creștere cu 12,5 procente a tuturor pensiilor, inclusiv cele de lux sau pensiile speciale.

Citește și:  Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România, și-a calculat bugetul pentru sărbători: „Nu avem bani de cheltuit”

Cele mai mari creșteri vor fi pentru pensionarii de lux, de 22,5% (creșterea standard plus neplata CAS de 10%). Cei care au pensii mai mari de 4.000 lei nu pot fi obligați să plătească contribuții la sănătate, după cum a hotărât recent Curtea Constituțională legat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021.

În luna decembrie, aproape 200.000 de persoane au încasat pensii mai mari de 4.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice. Dintre aceștia 108.741 de persoane au încasat sume cuprinse între 4.001 și 5.000 de lei și 91.230 pensii de peste 5.000 de lei. 

Ajutoare sociale pentru pensionari

Prin bugetul pe anul viitor, indemnizaţia socială pentru pensionari este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000

de lei, în funcţie de veniturile lunare realizate, astfel:

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

- în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei inclusiv; în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei inclusiv.  

Potrivit acestuia, Poşta Română a depus toate eforturile pentru a distribui banii pensionarilor într-un timp cât mai scurt şi a finalizat, cu trei zile înainte de termenul comunicat iniţial, anul trecut, distribuirea drepturilor băneşti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si