Postul Paștelui 2023. Postul Mare este unul dintre cele mai importante posturi ale creștinilor ortodocși. Înainte ca postul să înceapă creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului, ziua în care pot consuma alimente de dulce, interzise în Postul Paștelui.

Postul Paștelui durează 48 de zile  timp în care creștinii ortodocși nu trebuie să mănânce alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, brânză, carne, unt și să fie mai buni și mai înțelegători. 

Postul Paştelui 2023.

Postul Paştelui 2023. Data când are loc Lăsata Secului

[Sursa foto: PixaBay]

Postul Paștelui 2023: Când este Lăsata Secului?

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Postul Paştelui 2023.

Postul Paştelui 2023. Data când are loc Lăsata Secului

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri pentru începutul Postului Paștelui

În perioada aceasta de 40 de zile este interzis consumul de carne sau de lactate. Mai mult decât atât, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc. Totoddată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor. De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea.

În zilele în care ții post, trebuie să faci și fapte bune. Trebuie să dai de pomană celor săraci, iar dacă nu ai posibilități, împarte măcar o bucată de pâine. 

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte, foarte important"- radioimpuls.ro

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise.

Citește și: Începutul Postului Paștelui. Când se pregătesc creștinii de Lăsata Secului?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si