Close sidebar
Close sidebar

Premiul Nobel pentru Fizică 2024, acordat pentru pionierii Inteligenței Artificiale

Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost acordat unui savant american, John J. Hopfield, și unui cercetător britanic-canadian, Geoffrey Hinton, ambii fiind considerați părinții tehnologiei Inteligenței Artificiale (AI) de azi.

Sorin Negru,

John Hopfield şi Geoffrey Hinton, premiul Nobel pentru fizica 2024

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe de la Stockholm a decis, marţi 8 octombrie, să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2024 cercetătorilor John J. Hopfield şi Geoffrey E. Hinton „pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale”.

Potrivit anunțului oficial, laureaţii din acest an, John Hopfield şi Geoffrey Hinton, au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au contribuit la punerea bazelor învăţării automate puternice de astăzi.

John Hopfield a creat o structură care poate stoca şi reconstrui informaţii, iar Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăţi în date şi care a devenit importantă pentru marile reţele neuronale artificiale utilizate în prezent.

Din 2013 până în 2023, Geoffrey Hinton a lucrat în proiectul Google Brain, iar la despărțirea de gigantul IT și-a exprimat îngrijorări legate de riscurile tehnologiei inteligenței artificiale (AI).

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: Se cere interzicerea Cybertruck pe drumurile din Europa. Mașinile lui Elon Musk sunt „periculoase” și „prea ascuțite”- antena3.ro

Geoffrey Hinton, pionierul AI

[Sursa foto: Facebook]

Deşi calculatoarele nu pot gândi, maşinile pot imita acum funcţii precum memoria şi învăţarea, se arată în comunicatul Nobel Prize 2024. Laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică au contribuit la realizarea acestui lucru.

Folosind concepte şi metode fundamentale din fizică, ei au dezvoltat tehnologii care utilizează structurile reţelelor pentru a procesa informaţii.

Sezonul Premiilor Nobel va continua miercuri, 9 octombrie, cu Premiul Nobel pentru Chimie. Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat vineri de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice luni, 14 octombrie. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI