Imprimanta realizata de la Timisoara va printa tesut uman. Astfel, cu ajutorul ei, se vor putea reproduce urechi, nas, piele, vase de sange si chiar organe, cu ajutorul celulelor stem.

„Continuăm trendul ascendent pe care l-am luat încă de la înfiinţarea firmei. Acuma pregătim, pentru prima oară în România, o imprimantă 3D bio 100% românească. Împreună cu colegii mei, foarte talentaţi şi foarte pregătiţi în toate domeniile, de la partea mecanică, la cea de software şi inginerie, împreună cu doctorii şi cercetătorilor de la OncoGen, vom începe un proiect de dezvoltare a acestei imprimante pentru printarea de cartilagii,

în prima instanţă, având în vedere că sunt foarte puţin vascularizate, apoi, după cum ne creşte şi experienţa, în funcţie de rezultatele obţinute la nas, urechi, genunchi, putem merge şi mai departe, pentru a printa piele, organe mici, vascularizate, şi vase de sânge. În viitorul nu foarte îndepărtat vom printa şi organe funcţionale, rinichi, muşchi, ţesuturi mari în cazul pacienţilor cu arsuri grave“, a declarat Călin Brandabur, CEO Symme 3D, potrivit adevarul.ro.

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa foto: adevarul.ro

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Un avantaj major pe care il are aceasta imprimanta este acela ca se pot preleva celule de la pacienti, astfel ca riscul de refuz al organisumului pentru un organ creat cu ajutorul imprimantei este zero.

Potrivit specialistilor de la centrul de cercetare medicala OncoGen, imprimanta ar putea fi pusa in functiune in aproximativ 6 luni, apoi va intra in procesul de validare si testare.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat luni centrul de cercetare, a declarat ca se bucura sa vada ca Timisoara este, pe langa centru universitar si cultural, este si "stiintific".

„Timişoara este şi un oraş al inovării şi a competivităţii, care se scrie cu C-mare“, a declarat seful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si