Jamaica se pregătește să renunțe la statutul de monarhie și să devină republică, transmite Huffington Post.

Citește și: A murit ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, nașul Prințului William

Premierul acestei țări, Andrew Holness, le-a ordonat miniștrilor săi să „înainteze  cu viteză” în realizarea pașilor care vor face ca Jamaica să treacă de la a fi monarhie constituțională la republică.

Această decizie a fost de mult în centrul discuțiilor, prim-ministrul ridicând problema în dialogul cu ducele și ducesa de Cambridge când aceștia au vizitat Jamaica în martie 2022.

Jamaica, cu un pas mai aproape de renunțarea la monarhie

Ce i-a transmis premierul din Jamaica prințului William la acel moment: „ Ne propunem să ne atingem, în scurt timp, obiectivele noastre de dezvoltare și să ne îndeplinim adevăratele ambiții și destinul de țară independentă, dezvoltată, prosperă”.

Citește și: VIDEO- Cartea prințului Harry a fost pusă oficial în vânzare, inclusiv în România

Problema pare acum să avanseze, premierul Holness spunându-i ministrului Afacerilor Legale și Constituționale, Marlene Malahoo Forte: „Vă rog să mergeți înainte cu viteză și promptitudine în această chestiune”, potrivit unui raport al ziarul jamaican The Gleaner.

Ce alte țări au renunțat la regalitatea britanică

Devenind o republică, Jamaica urmează să calce pe urmele multor alte țări, ultima dintre acestea fiind Barbados în noiembrie 2021. La ceremonia de atunci a participat chiar prințul de Wales de atunci, în numele reginei Elisabeta a II-a.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Prințul Charles a urmărit cum steagul britanic a fost coborât și s-a cântat pentru ultima oară "God Save the Queen", când steagul noii Republici Barbados a fost ridicat și țara a încetat să mai fie o monarhie constituțională.

Casa regala britanica a adoptat de multă vreme o politică de sprijin față de țările care își exprimă dorința de a deveni o republică și de a se detașa de stăpânirea britanică.

Citește și: FOTO- Este oficial! Chipul regelui Charles al III-lea va apărea pe bancnotele britanice. Cum arată și când vor fi puse în circulație

În acest sens, comentariile prințului William că monarhia „susține cu mândrie și respectă deciziile voastre cu privire la viitorul țării”, pe care le-a oferit la întoarcerea din Jamaica, par să se încadreze cu poziția oficială a instituției.

Jamaica, sub dominație britanică din 1655

Jamaica este o țară insulară din Marea Caraibilor, a treia cea mai mare insulă din Antilele Mari. Insula are o suprafață de 10.991 km², și se află la 145 km sud de Cuba.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

A fost descoperită de Cristofor Columb și denumită inițial Santiago. Țara a fost colonie spaniolă până în 1655, când Anglia a cucerit insula și a redenumit-o Jamaica.

Cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, Jamaica este a treia cea mai populată țară anglofonă din America, după Statele Unite și Canada, și a patra cea mai populată țară din Caraibe.

Capitala, și cel mai mare oraș, se află la Kingston. Orașul are o populație de 937.700 de locuitori.
Jamaica și-a câștigat independența față de Regatul Unit pe 6 august 1962.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si