Războiul Rusia- Ucraina ziua 63. Armata Federaţiei Ruse afirmă că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson. În pofida afirmaţiilor Moscovei, există informaţii contradictorii cu privire la controlul regiunii Herson. 

Citeste si: Ce spune Vladimir Putin despre situația din Mariupol

Războiul Rusia- Ucraina ziua 63.   Explozii puternice au fost raportate miercuri dimineață în orașul rusesc Belgorod, lângă granița cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că va lansa atacuri împotriva capitalei ucrainene Kiev dacă trupele ucrainene vor utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus.

UPDATE 14.30. Șeful Administrației Regionale Donețk a transmis miercuri că armata rusă a folosit arme cu fosfor de două ori în orașul Avdiivka.

Astăzi a avut loc și un atac aerian în Avdiivka, care a lovit o clădire de locuințe, rănind o persoană, potrivit Nexta TV:

Bloc de locuințe din Avdiivka, lovit de rachetele ruse 

UPDATE 14.00. Un protest pașnic desfășurat în orașul Herson din estul Ucrainei, controlat de ruși, a fost împrăștiat cu focuri de armă:

UPDATE 12.00. Rusia spune că a distrus depozite de arme furnizate de SUA şi de ţări europene 

Ministerul Apărării rus a declarat miercuri că rachetele forţelor sale au lovit un depozit de armament din regiunea ucraineană Zaporojie unde se aflau arme furnizate de SUA şi de ţări europene, transmite Reuters.

Citeste si: Noi tensiuni în Transnistria. Care e riscul extinderii războiului în Republica Moldova

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ministerul a precizat că forţele ruse au distrus în cursul nopţii 59 de ţinte militare ucrainene, printre care 50 unde se găseau trupe şi patru depozite de muniţii.

''Hangare cu o mare cantitate de arme şi muniţii străine, livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene, au fost distruse cu rachete de înaltă precizie Kalibr, lansate de pe mare asupra uzinei de aluminiu din Zaporojie'', în sud-estul Ucrainei, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 10.40. Pod de lângă Odesa, distrus de ruși.  O rachetă rusească a lovit, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, un pod feroviar şi rutier care leagă oraşul-port Odesa de partea de sud-vest a Ucrainei.

Este vorba despre podul de la Zatoka de peste Nistru, puternic avariat în urma unui atac cu rachete lansat cu o zi în urmă.

UPDATE. Zelenski acuză Rusia că destabilizează Transnistria

Rusia a destabilizat regiunea separatistă Transnistreană din Republica Moldova, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El crede că exploziile produse ieri la Tiraspol au fost declanșate de ruși.

Citeste si: Președintele Ucrainei i-a decorat pe angajații centralei de la Cernobîl

”Forțele speciale ale Rusiei lucrează în Transnistria, nu este vorba doar de știri false. Iar motivul lor este clar, este acela de a destabiliza situația din regiune, de a amenința Moldova arătând că dacă Moldova sprijină Ucraina, atunci ei vor face acești sau acei pași”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, trupele ruse staționate în permanență pe teritoriile ocupate din Moldova sunt în stare de luptă în așteptarea unui ordin.  

Războiul Rusia- Ucraina ziua 63. Informații contradictorii despre regiunea Herson

"Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev (Mikolaiv), precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk", a anunţat general-colonelul Mihail Mizinţev.

În zonele cucerite, viaţa de zi cu zi revine încet la normal, infrastructura socială este reparată şi a început semănatul culturilor, a dat asigurări Mizinţev.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De partea cealaltă, comandantul militar ucrainean al regiunii a afirmat că linia de apărare se află în interiorul Hersonului şi că forţele ruse nu au reuşit să treacă de ea. 

Depozit de muniție, aruncat în aer în orașul rus Belgorod 

O serie de explozii au fost auzite în primele ore ale zilei de miercuri în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, iar un depozit de muniție a luat foc, transmite Reuters.

Gladkov a spus că niciun civil nu a fost rănit în incendiul care a izbucnit la o instalație din apropierea satului Staraya Nelidovka și care a fost ulterior stins.

Rusia a acuzat luna aceasta Ucraina că a atacat cu elicoptere un depozit de combustibil din Belgorod și că a deschis focul asupra mai multor sate din provincie.

Provincia Belgorod se învecinează cu regiunile ucrainene Luhansk, Sumî și Harkiv, toate acestea fiind marcate de lupte grele de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni.

Rusia amenință cu lovirea Kievului

"Aşa cum am avertizat, Forţele armate ruse sunt pregătite 24 de ore din 24 să lanseze atacuri de represalii cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune împotriva centrelor decizionale din Kiev", a atenţionat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Dorim să subliniem că incitarea directă de către Londra a regimului de la Kiev de a întreprinde astfel de acţiuni va avea- în cazul unei încercări de a le pune în aplicare- un răspuns proporţional imediat", a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că, în cazul unor astfel de lovituri ruseşti, nu ar fi neapărat o problemă dacă reprezentanţi ai unei anumite ţări occidentale ar fi localizaţi la centre de decizie ale Ucrainei, notează Reuters.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si