Oamenii au mers la fata locului si au cumparat pentru numai 14 dolari o parte din ceea ce este o masina de codat folosita de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. "Parea o masina veche, de scris, dar cand cand am vazut ca este chiar masina de criptat Lorenz SZ42 am ramas muti de uimire. Pacat de faptul ca nu este completa, este doar o piesa din ea."

, a spus John Whetter, un voluntar care lucreaza la muzeu.

Acest tip de masini de scris au fost folosite pentru a transmite mesaje secrete de catre Hitler pentru generalii aflati pe front. Reprezentantii muzeului spun ca in lume ar exista doar 200 de modele din acest tip de masina de criptat. Despre existenta lor nu s-a stiut nimic pana dupa anii '70, atunci cand au fost decodate si publicate arhive de razboi.

Ei se chinuie sa refaca masinaria care a umit lumea inca de atunci. S-au folosit de piese gasite de-a lungul timpului si incearca sa recreeze modelul dupa unul original care a fost imprumutat de la un muzeu din Norvegia. Britanicii mai au nevoie doar de motorul masinii pentru a avea si ei un model complet si functional.

Celebrul Alan Turing, considerat si parintele informaticii, este cel care a reusit sa construiasca o masinarie care a spart codurile germane encriptate cu masina de scris Lorenz.


Un manuscris ce i-a apartinut lui Turing se vinde la licitatie cu aproape 1 milion de dolari, iar o piesa din masinaria nemteasca ar fi costat probabil la fel de mult, asta daca cel care a vandut-o ar fi stiut ce comoara se ascunde in garajul sau.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si