Bisericile Ortodoxe au pregatit acest eveniment de peste 50 de ani. De la Sfantul si Marele Sinod al Ortodoxiei lipsesc insa patru biserici autocefale, dintre care cea mai importanta este cea a Rusiei care are si cel mai mare numar de credinciosi.

Aici se desfasoara reuninuntea bisericilor ortodoxe
Aici se desfasoara reuninuntea bisericilor ortodoxe

Evenimentul se doreste a fi o chemare la unitate a comunitatii ortodoxe, formata din 250 de milioane de credinciosi si a fost pregatit, in special de Pariarhia ecumenica a Constantinopolelui de peste 50 de ani.


Liderii ortodocsi nu s-au mai reunit intr-un Mare Sinod de la schisma din 1054 dintre Roma si Constantinopol. Dar reuniunea, care ar fi vrut sa dea un mesaj de unitate, este marcata de absenta a patru biserici, printre care si cea a Rusiei care, demografic, reprezinta aproape jumatate din comunitatea ortodoxa, informeaza Rador.
Dizidenta Moscovei si dorinta sa de a controla intreaga ortodoxie a fost unul dintre principalele motive care au facut ca Sfantul si Marele Sinod al Ortodoxiei sa nu poata fi organizat in ultimul mileniu. Ambitia de dominare a Rusiei in lumea ortodoxa dateaza de dupa cucerirea Constantinopolelui de catre turci, moment in care Moscova a inceput sa se considere "a treia Roma”, continuatoarea Imperiului Bizantin.
Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane este formata din 25 de clerici, condusi de Patriarhul Daniel
Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane este formata din 25 de clerici, condusi de Patriarhul Daniel


”Aceste biserici au invocat câteva ratiuni discutabile, evident, dar libertatea de a nu fi prezent este una respectata.
Prima motivatie a Patriarhiei Ruse a fost ca nu se intrunesc toate bisericile. Si daca lipsesc cateva, Patriarhia Rusa a conchis ca prezenta ei ar fi inadecvata”
, a explicat pentru stiri.tvr.ro Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si