Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

-Ce nu este bine?
-Sa nu faci rau! Sa postim, sa mancam de post, nu de dulce, sa ne rugam la Dumnezeu sa ne dea sanatate si la multi ani.

Praznicul de astazi este unul aparte in calendarul traditiilor crestine. Postul e mult mai aspru, iar din meniu trebuie sa dispara merele, strugurii si caisele.

-Uite am cules vreo doua mere ca as face un miez de prajitura, dar azi nu e bine sa tai cu cutitul. Nu, nu-i bine azi cu taierea Capului Sfantului Ioan. Si nici sa mananci rotund. Am inteles ca simbolizeaza capul Sfantului Ioan Botezatorul.

Maramuresenii pastreaza cu sfintenie obiceiurile locului.

-Nici Struguri nu semanaca azi, ca-s rotunzi. Tot ce-i rotund nu se mananca azi. DIn mosi stramosi asa a fost la noi datina.

Nici nuci nu se manca azi. Din batrani se spune ca aceeia care manca nuci in zi sfanta nu vor mai avea rod in livezi anul ce vine.


-Se vede aici semnul sfintei Cruci, nuca are miezul in mijlocul ei un fel de coaja are exact sub semnul crucii ii acolo inauntru.


-Hai sa iti dau niste paine de casa. Foarte bine! O sa iti rup un pic ca azi nu se taie cu cutitul! Sa iti dea Dumnezeu sanatate ca ai ramas mostenitoare nanasei. Astazi le rupem, maine om fi mai modernizate si taiem cu cutitul.


Doar respectand obiciurile, maramuresenii pastreaza credintele stramosilor. Si tot asa cred ca se feresc de rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si