Potrivit expunerii de motive, Tinutul Secuiesc este o" regiune istorica cu un trecut aparte", care s-a bucurat de o larga autonomie, indiferent de statul din care facea parte, inclusiv in timpul regimului comunist. Initiatorii sustin ca propunerea lor se bazeaza pe principiul subsidiaritatii, ca una dintre "valorile de baza ale tuturor tarilor Europei", care spune ca toate comunitatile locale sa aiba un cuvant de spus in privinta treburilor care prezinta interes pentru ele.

Initiatorii critica intarzierile in procesul de regionalizare a tarii si, de aceea, considera "utila implementarea unui proiect-pilot, care sa demonstreze ca regionalizarea chiar este o solutie si pentru Romania". Ei invoca si referendumul "neoficial" in care 99,8% din participanti, respectiv peste 210.000 persoane, au votat pentru crearea unei regiuni administrative cu "prerogative sporite".

Comitetul de initiativa comenteaza, in expunerea de motive, si problema integritatii si suveranitatii Romaniei, principiu constitutional care a blocat astfel de proiecte pana in acest moment, afirmand ca recunoasterea unei autonomii ar contribui la coeziunea teritoriala a Romaniei si proiectul nu lezeaza astfel integritatea si suveranitatea.

Potrivit initiativei," ca expresie a identitatii sale istorice, in scopul asigurarii egalitatii de sanse a cetatenilor si protectiei identitatii nationale maghiare, locuitorii Tinutului Secuiesc se constituie in comunitate autonoma".

Tinutul Secuiesc va deveni regiune autonoma cu personalitate juridica in cadrul Romaniei, cu drept de decizie si de gestionare in domeniile care apartin competentelor specifice (inclusiv adoptarea si exercitarea unei politici proprii regiunii).

Articolul 3 din propunere prevede ca "autonomia regiunii nu afecteaza integritatea teritoriala si suveranitatea statului roman", pentru ca deciziile vor fi luate in Tinutul Secuiesc prin delegarea de competente.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Teritoriul regiunii autonome ar urma sa fie format din actualele judete Covasna si Harghita, precum si scaunul istoric Mures.

Regiunea autonoma va fi impartita in 8 "scaune", reprezentand teritorii traditionale secuiesti, fiecare cu o resedinta. In Tinutul Secuiesc va fi instituita si limba maghiara ca limba cu statut oficial. Ea va putea fi folosita in invatamant, in cultura, in justitie si in administratie.

In privinta administratiei regionale, Tinutul Secuiesc va avea un Consiliu de Autoadministrare, o Comisie de Autoadministrare si un presedinte, precum si alte autoritati locale, la nivelul fiecarui scaun, care oglindesc actuala organizare din Romania.

Consiliul de Autoadministrare va fi autoritatea administrativa autonoma a Tinutului, urmand a fi compus din consilieri regionali, alesi prin vot direct, pe o perioada de 4 ani. Institutia va fi insarcinata cu organizarea institutiilor si va reprezenta regiunea, cu unele competente apropiate Consiliilor Judetene. Comisia de Autoadministrare va avea rolul unui organ executiv, cu membri desemnati, care vor aplica deciziile Consiliului si va exercita functii de control si administrare, precum si bugetare. Articolul 33 al initiativei prevede ca aceasta Comisie va putea "dispune, infiinta si sustine posturi proprii de televiziune si de radio". Tot Comisia va fi cea care va numi functionari publici in diverse functii, prin concurs, iar legea interzice orice forma de discriminare in aceste numiri, pe motive de etnie, religie sau domiciliu.

Presedintele Tinutului Secuiesc reprezinta regiunea ca intreg si este ales de catre cetateni prin alegeri libere si generale, prin vot secret si direct, pe o perioada de 4 ani.

Legea instituie o limita de doua mandate pentru presedinti. Presedintele va putea fi eliberat din functie prin decizie a doua treimi dintre membrii Consiliului.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Presedintele va rosti urmatorul juramant la investirea in functie: "Jur pe onoarea mea ca voi indeplini, catvoi putea de bine, functia care mi s-a incredintat, voi reprezenta si ocroti interesele populatiei Tinutului Secuiesc, voi respecta legile tarii si deciziile autoritatilor regiunii, Constitutia Romaniei". Legea prevede si ca presedintii vor avea imunitate pe durata mandatului, egala cu cea a demnitarilor.

Potrivit propunerii legislative, presedintele va propune Guvernului data desfasurarii alegerilor din teritoriul regiunii, promulga deciziile luate de Consiliu, solicita CCR control prealabil pe decizii si poate solicita referendumuri.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si