UPDATE: Bilantul a crescut la 10 morti!

Primul dintr-o serie de cutremure inregistrate duminica de seismologi, cu o magnitudine de 6,3, a zguduit insula inainte de pranz, cauzand alunecari de teren.

El a fost urmat, aproximativ 12 ore mai tarziu, de un cutremur de magnitidinea 6,9 si de cel putin cinci replici puternice, potrivit Institutului american de geofizica USGS.

Aceasta insula care se invecineaza cu Insula Bali, in sudul Indoneziei, a fost devastata de doua seisme puternice pe 29 iulie si 5 august, soldate cu aproape 500 de morti si sute de mii de deplasati.

Cel putin cinci persoane au murit in urma cutremurul puternic de duminica seara, doua in estul Insulei Lombok- epicentrul seismului- si trei pe Insula vecina Sumbawa, potrivit autoritatilor locale.

”Pentru moment, avem cinci morti si numerosi raniti”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al filialei locale a Agentiei nationale indoneziene de gestionarea catastrofelor Agung Pramuja, care a adaugat ca autoritatile continuau sa culeaga informatii pentru a stabili ”numarul exact” al victimelor.

Pacienti ai unui spital de pe Insula Sumbawa, situata la aproximativ zece kilometri est de Lombok, au fost evacuati de teama prabusirii cladirii.

Lombok a ramas in mare parte fara electricitate in urma noilor seisme, a anuntat la randul sau un purtator de cuvant al Agentiei nationale de gestionarea catastrofelor Sutopo Purwo Nugroho.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Panica i-a cuprins pe locuitori, mai ales in estul Insulei Lombok, partea cea mai afectata de aceasta activitate seismicade o intensitate deosebita.

”TREMURA TOTUL”

”Conduceam pentru a livra ajutor evacuatilor, cand stalpii electrici au inceput sa se balanseze.

Mi-am dat seama ca era cutremur”, a declarat pentru AFP Agus Salim, un locuitor, dupa primul seism.

”Cutremurul era atat de puternic incat tremura totul”, a subliniat Agus Salim.

”Dormeam toti intr-uncort pentru evacuati. Tocmai adormisem, cand dintr-o data a inceput sa se zgaltaie. Toata lumea a iesit in fuga in strada, plangand si strigand”, a declarat pentrtu AFP Salim.

”Oamenii au inceput sa strige si sa fuga pe strazi”, a adaugat el.

Alunecari de teren au avut loc in Parcul National Mont Rinjani, unde sute de drumeti au fost blocati la sfarsitul lui iulie de alt cutremur. Acest parc foarte frecventat de turisti a fost inchis de atunci.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Mai multe locuinte si alte constructii din districtul Sembalun, pe versantii Mont Rinjani, un vulcan de 3.726 de metri inaltime, s-au surpat. Aceste constructii aufost avariate de seismele precedente.

Cutremurul cel mai violent a fost resimtit la Mataram, capitala situata pe coasta de vest a insulei, dar si pe Bali, insula cea mai frecventata de turisti al acestui arhipelag din Asia de Sud-Est.

”Toata lumea este traumatizata de precedentele cutremure, pentru ca replicile pareau sa nu se mai opreasca”, a declarat Endri Susanto, un locuitor de la Mataram.

La 5 august, un cutremur de magnitidinea 6,9 s-a soldat cu cel putin 481 de morti pe Insula Lombok, zeci de mii de raniti si a lasat peste 350.000 de persoane fara adapost, care dorm in corturi sau in apropiere de casele lor avariate.

Pagubele cauzate drumurilor, mai ales in regiunea muntoasa din nord, fac si mai dificila sarcina echipelor de salvare de a interveni in ajutorul sinistratilor.

Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule si insulite, se afla pe Centura de Foc a Pacificului, o zona cu o activitate seismica puternica.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si