Ca o ironie sinistră a sorţii, fosta fabrică Pionierul, acolo unde e altar de lumânări în memoria celor morţi, e vegheată de un afiş care ne anunţă cinic că spaţiul încă funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Între timp, supravieţuitorii şi rudele celor care au plecat prea devreme încep să-şi piardă speranţa că într-o bună zi ne vom vindecă! 

Adrian Albu.

A scăpat viu din infernul de foc, dar jumătate din suflet i-a rămas în Colectiv. Şi-a pierdut acolo sora, pe Elsa. Şi-ar fi dat viaţă pentru ea.

Tânăra de 37 de ani îşi găsise fericirea departe de casă. De 11 ani locuia în Anglia, cu logodnicul ei. S-a întors în ţară că să-şi sărbătorească ziua de naştere împreună cu fratele ei şi câţiva prieteni în acel club blestemat. Doctorii au încercat să o ţînă în viaţă, dar avea arsuri grave. Focul i-a ars până şi căile respiratorii, iar fumul otrăvitor pe care l-a înghiţit a răpus-o in cele din urmă. Adi a avut zile.

Alexandra Furnea. Sau faţă cu aripi de înger, cum este supranumită din pricina formei pe care au luat-o cicatricile de pe spate.
La trei ani de la tragedie, tânăra a împărtăşit experienţă traumatizantă ce i-a fost dat să o trăiască la spitalul de Arşi.

Rândurile aşternute pe hârtie în aceşti ani lungi sunt de-a dreptul sfâşietoare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

După chinul trăit, Alexandra a fost transferată în Germania, unde medicii au făcut minuni. Operată de 15 ori, Alexandra spune acum că a scăpat dintr-un război.

Adina Apostol. Un alt suflet mutilat.  A fost arsă pe jumătate din corp şi a luat 9 bacterii periculoase din spitalul Elias. Din acea noapte teribilă îşi aminteşte doar chipul unui tânăr care a tras-o calea focului. A urcat pe picioarele ei în ambulanţă. Apoi... a leşinat de durere şi i-a fost indusă comă. S-a trezit o luna mai târziu pe un pat de spital din Belgia.

Visează la ziua în care i se vor vindecă mâinile şi va deveni kinetoterapeut, că să-i ajute pe cei în suferinţă, asemeni ei. Până atunci, că un refugiu, se implică în campanii umanitare, aleargă pentru cauze nobile şi e voluntar la MagicCamp.

Cristina Matache şi-a pierdut singurul copil. Alexis avea 26 de ani şi lucra în club că barman. A murit în spital, la două zile după incendiu. De atunci, mama învaţă să trăiască cu o durerea, dar nicicum nu răzbeşte. Uneori, timpul nu e în stare să vindece răni.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

La fel că toţi părinţii care şi-au pierdut copiii în devastatorul incendiu, o revoltă oarecum că lumea a uitat prea repede de jertfă acelor tineri. Şi se teme că vinovaţii nu vor plăti niciodată pentru c-au împins atâtea vieţi spre moarte.

România nu şi-a învăţat lecţia. Nici oamenii de rând, încă plini de prejudecăţi, nici autorităţile care... după ce le-au dat câte un certificat de handicap victimelor din Colectiv... au uitat de măsuri concrete, de spitale noi, de siguranţă. Iar anchetele penale bat pasul pe loc. De trei ani de zile.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si