Camerele de supraveghere din oraşul Thumane- aflat chiar în epicentrul cutremurului, arată cum, la ora locală 4:03:12, păsările se agită şi încep să zboare.

Este momentul în care, pentru albanezi, începe coşmarul. Prima dată, blocurile se mişcă pe orizontală, apoi vine unda seismică, iar cutremurul îşi arată adevărata forţă prin mişcările verticale! Români din Albania au trăit şi ei momentele de groază!

Miron Topciu, român stabilit în Albania: „Am trecut prin cel mai mare cutremur pe care l-am întâmpinat vreodată! Au sărit tablourile de pe pereţi, televizorul, mobila, totul... Nu ştiam ce să facem! S-a întrerupt şi electricitatea”.

Citeste si: Cutremurul din Albania, prin ochii unui român: „Au sărit tablourile de pe pereţi. Nu știam ce să facem”

Timp de exact 30 de secunde, pământul nu a avut linişte, iar efectele sunt tragice.

SUPRAVIETUITOR: Eram în dormitor când am simţit cutremurul. M-am dus în camera copiilor, dar uşa mi-a venit în faţă. Am ambele braţe rănite. A fost teribil, teribil!

Prinşi de cutremur în somn, mulţi oameni au rămas blocaţi sub dărâmăturile caselor. Numai în oraşul Durres- al doilea ca mărime din ţară, mai multe clădiri, între care una de 6 etaje, s-au prăbușit.

Chiar şi în capitala Tirana- situată la 32 de kilometri de epicentru, oamenii au ieşit pe străzi, cu copiii în braţe, în frig şi în plină noapte, căutând locuri sigure pentru ei

şi cei dragi salvaţi dintr-o catastrofă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

Sinistraţii au fugit printre tencuiala care cădea şi pe pământul care li se clătina sub picioare.

Echipele de salvare au fost mobilizate de urgenţă, în special în zona epicentrului, dar şi în alte regiuni afectate. Comunitatea internaţională dă dovadă, de asemenea, de solidaritate.

Miron Topciu: „Sunt şi forţe din România care au venit, cred că SMURD, cu un avion militar”.

Este vorba despre 52 de salvatori români care au ajuns astăzi, în Albania, ca să participe la operaţiunile de căutare a celor prinși sub dărâmături. La lumina zilei, autorităţile locale şi-au dat seama că ar putea fi zeci de oameni!

„Au fost doar 4-5 clădiri de 4-5 sau 10 etaje dărâmate, atât! Clădiri vechi... Gândul meu stă tot acasă, în România, pentru că aici s-a construit mult după 1990, dar noi avem clădiri de 100, 200 de ani în tot centrul! Trebuie să fim pregătiţi să ridicăm această problemă şi la noi acasă pentru că vedem ce se întâmplă în ţări vecine, ca şi Albania! Trebuie să ajungem să ridicăm această problemă la cel mai înalt nivel, să fim pregătiţi pentru orice calamitate!

E posibil ca un cutremur de magnitudinea celui din Albania să lovească și România?

CONSTANTIN IONESCU – DIRECTOR GENERAL INFP: Au prins nepregatite cladirile sau deja afectate de primul cutremur. Le-au macinat si ele tot mai mult.

La magnitudinea de 6,4 pe Richter- confirmată de Institutul de geologie al Statelor Unite, acesta este cel mai puternic seism din istoria recentă a Albaniei!

CONSTANTIN IONESCU – DIRECTOR GENERAL INFP: Zona respectiva este marcata ca fiind cu activitate seismica. Cutremurul maxim estimate de ei ca s-ar putea produce in zona respective ar fi de 7 grade maximum.

Citeste si: VIDEO| Imagini terifiante din timpul cutremurului din Albania. România trimite echipe de salvare

Grav este că pericolul NU a trecut!

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

Miron Topciu: „Au fost până în 80 de alte cutremure mai mici, chiar şi unul de 6,6 şi ceva acum câteva ore!

CONSTANTIN IONESCU – DIRECTOR GENERAL INFP: Ce este mai grav este ca replicile au fost destul de mari ca magnitudine. Au fost replici de 5 grade si destul de multe.

Un alt cutremur- de 5,4 pe Richter, s-a produs astăzi şi în Bosnia-Herţegovina, la Sarajevo, după cel devastator din Albania.

Pentru ţara noastră, însă, riscul rămâne mic.

CONSTANTIN IONESCU – DIRECTOR GENERAL INFP: Inca nu s-a confirmat vreodata ca daca s-ar produce la ei un cutremur, uite ca se va produce si in Vrancea. Din studiile pe care le avem noi privind activitatea Vrancei, nu a reiesit ca daca s-ar produce un cutremur intr-o alta regiune, reactioneaza si Vrancea.

Mai multe cartiere din oraşele albaneze afectate sunt şi la această oră fără curent electric, oamenii dorm în maşini sau în corturi amenajate de Crucea Roşie, iar la spitale continuă sa fie aduse victime.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si