La 18 decembrie,  Biserica Ortodoxă Română   sărbătorește „Sfântul românesc din vremea lui Ştefan”, unul din cei mai mari Sfinţi pe care i-a odrăslit pământul Moldovei: Sfântul Cuvios Daniil Sihastru c unoscut şi sub numele de Sfântul Daniil Sihastru cel Bătrân, Sfântul Daniil Schimonahul, Sfântul Daniil cel Nou, pentru a se deosebi de proorocul Daniil sau de Sf. Cuvios Daniil Stâlpnicul.

Numele de ,,Sihastrul'' a venit pentru că şi-a desăvârşit credinţa în sihăstria codrilor Bucovinei, care sunt vii până astăzi.

Citeste si: Calendar ortodox 18 decembrie 2021. Sărbătoare mare: Sfântul Daniil Sihastrul

Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul

Sfântul Daniil a trăit între anii 1400 și 1482. Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul celui de-al XV-lea secol într-un sat situat în apropierea orașului Rădăuți.

Conform tradiției,  se spune că Daniil i-a prezis Domnitorului Ștefan cel Mare faptul că va urca pe tronul Moldovei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

Daniil a fost cel care l-a îndemnat  pe Ștefan să nu se dea bătut în luptă sa împotriva turcilor. Ba mai mult, se spune că tot de la Daniil ar fi venit și îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna.

Citeste si: Atenție la cozonacii cu E-uri din comerț, atrage atenția Protecția Consumatorilor

Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

Nu se cunoaște data morții sale, deși se spune că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului Bisericii Mănăstirii Voroneț.

Citeste si:  Este 31 decembrie 2021 zi liberă legală de la stat? Ajunul Anului Nou îi va prinde pe mulți la muncă. Cine nu va avea liber?

Viața Sf. Daniil Sihastru

A învățat carte la Mânăstirea Bogdana și la 16 ani a rămas aici ca monah cu numele David. După ce a primit schima mare, cu numele Daniil, s-a retras în codrii Neamțului, unde se află azi Mânărea Sihastria.

Fugind de lumea care-l căuta pentru duhovnicia sa, a mers în nordul Moldovei, unde și-a săpat în stâncă o chilie lângă pârâul Vițeu.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În 1451, l-a spovedit aici pe Ștefan cel Mare și i-a profețit că va ajunge Domn. Cu binecuvântarea sihastrului, vodă a zidit Mânăstirea Putna, unde Daniil a refuzat stăreția, socotindu-se nevrednic.

Daniil s-a retras apoi în codrii Voronețului și, în 1477, a refuzat să fie mitropolit. Va accepta totuși, în 1488, să devină egumenul noii Mănăstiri Voroneț. A murit în 1496, fiind îngropat în pronaosul bisericii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si