Război Ucraina, 9 mai 2022. Oficialii americani și occidentali sunt de părere că cel mai probabil liderul rus, Vladimir Putin, va declara în mod oficial război în Ucraina pe data de 9 mai. Acest lucru ar permite mobilizarea rezerviștilor și noi recrutări, în timp ce trupele rusești ar încerca să cucerească estul și sudul Ucrainei, potrivit Le Figaro, citat de News.ro. 

Citeste si: Aproape 600 de persoane au murit în atacul asupra teatrului din Mariupol

Un avertisment asemănător a fost lansat week-end-ul trecut de mai multe publicații britanice care citau surse oficiale avertizând că Rusia ar pregăti o ofensivă sporită în Ucraina.

9 mai 2022, planuri Vladimir Putin

„Ziua Victoriei” în Rusia

Data de 9 mai este cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia și comemorează momentul în care rușii au înfrânt trupele naziste în 1945.

Oficialii din Occident au considerat de mai mult timp că liderul rus, Vladimir Putin, o să valorifice semnificația istorică a acestei zile pentru a marca sfârșitul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, dar și succesul „denazificării” de pe teritoriul acestei țări, aspect pe care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a negat în mod oficial.

„Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială»” a spus săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la postul de radio LBC. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Citeste si: Un elicopter militar rusesc a intrat în spațiul aerian al Finlandei

„El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai spus Ben Wallace.

De asemenea, purtătorul de cuvânt din Departamentul de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că sunt „motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice.

Price a adăugat că este la curent cu ”speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” în data de 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească numărul recruţilor într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a afirmat Ned Price.

9 mai 2022, planuri Vladimir Putin

Ce alte scenarii ar fi posibile?

Alte scenarii care ar putea fi luate în considerare sunt: anexarea teritoriilor separatiste Lugansk şi Doneţk în estul Ucrainei, pas major spre Odessa în sud.

Totodată, mai este luat în calcul și declararea deținerii controlului deplin în orașul-port Mariupol din sudul Ucrainei.

Rusia se pregătește să sărbătorească Ziua Victoriei în data de 9 mai și, cum nu are prea multe realizări pe frontul din Ucraina, intenționează să prezinte distrugerea orașului-port Mariupol ca pe o victorie împotriva "naziștilor" ucraineni.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Ministerul Apărării din Ucraina acuză  Rusia că plănuiește să organizeze o paradă militară  în orașul capturat Mariupol pe data de 9 mai, pentru a sărbători victoria împotriva naziștilor din Al Doilea Război Mondial.

Citeste si:  Război Rusia- Ucraina, ziua 70. Armata rusă a lansat o "ploaie de rachete" asupra mai multor orașe din Ucraina. Zeci de morți printre civili

Oficialii de la Kiev susțin că un oficial din administrația prezidențială a Rusiei a sosit în Mariupol, orașul-port strategic din sud, distrus în mare parte în invazia Rusiei, pentru a supraveghea planurile pentru parada de Ziua Victoriei, informează  The Moscow Times.

Citeste si: Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia. "Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca invazia să înceteze"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si