Pogromul de la Iași. Potrivit datelor furnizate de autoritățile române, în perioada 27-30 iunie 1941 au murit 13.266 de evrei. 

Au trecut 81 de ani de la cel mai mare pogrom din istoria evreilor din România modernă

Mii de evrei, cea mai mare parte bărbați, dar și femei și copii, au fost jefuiți, bătuți sau uciși pe stradă sau în casele lor. 

Mii de bărbați au fost duși în curtea Chesturii Poliției din Iași în cursul zilei de 28 iunie 1941.

În următoarea zi a fost deschis focul asupra celor reținuți în curtea chesturii, au fost uciși câteva mii de bărbați, inclusiv bătrâni și adolescenți. Femei și fete evreice au fost aduse și forțate să care cadavre și să curețe cu mâinile goale sângele vărsat și resturile de trupuri rămase în urma gloanțelor.

Citeste si: Rusia susține că a încercuit 2.000 de soldați în Donbas

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

„Trenurile morții”: pe 30 iunie, aproximativ 7.000-7.700 de persoane care au supraviețuit masacrului de la Chestura Poliției au fost urcați în două trenuri cu vagoane de marfă închise. Acestea au circulat câteva zile cu viteză redusă între diferite gări, în direcții dus-întors. Primul tren, care a ajuns la Călărași după o săptămână, avea 1.011 de oameni care au supraviețuit dintr-un total de circa 5.000 din cauza asfixierii și a deshidratării.

Din cei 2.000-2.700 de oameni din trenul care avea ca direcție Podu Iloaiei au supraviețuit 700. 

Pogromul de la Iasi

81 de ani de la Pogromul de la Iași.

[Sursa foto: Historia]

În perioada 27-30 iunie, Pogromul de la Iași a dus la uciderea a peste 13000 de evrei

Inițial, autoritățile au estimat numărul evreilor uciși la Chestura Poliției Iași la circa 4.000 de persoane. Ulterior, numărul total al celor uciși s-a ridicat la 14.000 de oameni. La procesul pentru crime de război din anul 1946 al conducerii regimului antonescian s-a ajuns la cifra de 10.000 de persoane ucise. Potrivit unui raport al Serviciului Special de Informații din 23 iulie 1943, citat de Radu Ioanid, bilanțul evreilor uciși ajungea la 13.266 de persoane.

Cu toate acestea, în raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România indică faptul că în timpul pogromului au fost uciși 14.850 de evrei, reprezentând o treime din numărul total al populației din Iași. 

Citeste si: Cazul Caracal este aproape de final, la 3 ani de când Gheorghe Dincă le-a răpit pe Luiza Melencu și pe Alexandra Măceșanu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si