Ziua Profesorilor. Anual, pe data de 5 octombrie, la nivel internațional, este sărbătorită Ziua Profesorului și a celor care activează în educație. Iată ce semnificație are, de fapt, această zi!

Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor.

Citeste si: Ziua Educației 2022: Elevii nu merg la școală pe 5 octombrie! Decizie oficială

Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.

În ce an a fost prima dată sărbătorită Ziua Profesorului?

Ziua Internaţională a Profesorului a fost sărbătorită începând cu anul 1994.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Pământul ar urma să fie lovit în următoarele ore de o furtună geomagnetică. Ce spun oamenii de știință- wowbiz.ro

Pe data de 5 octombrie, Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat o campanie de promovare ce are în vedere meritele cadrelor didactice și  contribuția acestora adusă în procesul educațional, la nivel mondial.

Citeste si: De Ziua Internațională a Educației, România își schimbă Ministrul Educației

Cu scopul de a recompensa performanțele profesorilor, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan. Acesta constă în suma de 300.000 de dolari și se acordă din doi în doi ani.

Pe 5 octombrie este zi liberă pentru elevi

Ziua profesorului este marcată diferit de ziua învățătorului (5 iunie) încă din anul 2013.

În acest an, elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, au fost liberi.

,,În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, potrivit Ordinului de Ministru.

Acest an școlar a început pe 5 septembrie și este organizat pe 5 „module de învățare”.

Citeste si: Vacanța de toamnă 2022: În ce săptămânii vor sta toți elevii acasă? Atunci se termină Modulul 1


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si