Ziua Armatei 2022. Iată care este semnificația acestei zile pentru români!

Ce semnificație are Ziua Armatei?

Această zi este una foarte importantă pentru români. Ziua Armatei marchează eliberarea țării de sub ocupație străină. Se celebrează anual, la data de 25 octombrie.

Ziua Armatei semnifică ziua în care Transilvania de Nord a fost eliberată de sub ocupație horthystă, în urma victoriei de la Carei din anul 1944. 

Prin eforturile a 525 702 de români, au fost eliberate mai multe teritorii, printre care și orașele Careii Mari și Satu Mare

Ziua de 25 Octombrie se descrie, alături de alte sărbători cu specific militar – Ziua  Forţelor Terestre, Ziua Aviaţiei şi Forţelor  Aerine, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme şi specialităţi,  în categoria amomentelor aniversare la care participă toate segmentele societăţii civile.

Acest lucru este determinat de respectul de care se bucură armata României în rândul cetățenilor. Mai mult de atât, cetățenii au încredere și prețuiesc armata română, înțelegând necesitatea acesteia.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române. „Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare”

Militarii armatei române aflaţi la datorie sub faldurile drapelului tricolor, acasă sau în locuri îndepărtate, cum ar fi teatrul de acţiuni militare din Afganistan, folosesc această zi în scopul evocării, cu emoţie, faptele de arme ale înaintaşilor.

Această zi este marcată prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din

ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Câți militari are armata română?

Armata României dispune de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști.

De asemenea, România este pe locul 38, conform raportului anual  Global Firepower.  

Forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene, 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.

Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.

Potrivit topului Global Firepower, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

Armata României are peste 70.000 de militari profesioniști, fiind una dintre cele mai importante din Europa, declara fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, în urmă cu câteva luni.

Citeste si: Ziua Armatei Române, sărbătorită în toată țara


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si