Luni seară, vânătorii de lumini au accesat rețelele de socializare pentru a împărtăși imagini cu lumini mov, portocalii și verzi care se plimbau peste dealurile din Christchurch, Wellington și Auckland. Nivelul neobișnuit de ridicat de activitate a furtunii solare a însemnat că Aurora Australis a putut fi văzută mult mai la nord decât se vede de obicei și în orașe în care poluarea luminoasă le-ar face în mod normal invizibile, potrivit The Guardian.

Cum au apărut aurorele neobișnuite

"Tsunami-ul solar" care a provocat apariția aurorelor pe cerul nopții a atins niveluri care nu au mai fost văzute în Noua Zeelandă din jurul anului 2017, a declarat Devlin Lynden, managerul proiectului Solar Tsunami de la Universitatea din Otago, care documentează furtunile și activitatea solară pentru a modela potențialele efecte ale acestora asupra infrastructurii energetice din Noua Zeelandă.
Proiectul Solar Tsunami măsoară schimbările de "nanoteslas"- o unitate de schimbare a câmpului magnetic. În timp ce mișcarea de bază s-ar putea situa la aproximativ 20 de nanoteslas, Lynden a declarat că luni seară au măsurat schimbări "în regimul de aproximativ 600 de nanoteslas, care este la fel de mare ca cea pe care am văzut-o din septembrie 2017".

Aurorele sunt provocate de perturbații, cum ar fi erupțiile solare sau furtunile de pe suprafața soarelui.

Aurorele sunt provocate de perturbații, cum ar fi erupțiile solare sau furtunile de pe suprafața soarelui.

[Sursa foto: Chris Lierheimer - Instagram]

Aceleași condiții solare au declanșat aurore neobișnuite în emisfera nordică, în noaptea de duminică spre luni- aurora boreală fiind documentată în Irlanda, în părți din Marea Britanie și în până la 30 de state americane.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: Un pasager a deschis uşa pentru ieşirea de urgenţă şi a coborât din avion pe tobogan chiar înainte ca aeronava să decoleze de pe pistă

În Noua Zeelandă, fluxurile de lumină au încântat privitorii, mulți dintre ei nefiind surprinși niciodată înainte de acest fenomen. "Este prima dată când văd o auroră, vreodată", a declarat un fotograf, Chris Lierhiemer, în timp ce documenta luminile verzi care se revărsau peste dealurile portuare din Christchurch.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Aurorele sunt provocate de perturbații, cum ar fi erupțiile solare sau furtunile de pe suprafața soarelui. Cele mai recente au apărut după ce soarele a emis o explozie enormă de energie, vineri. Perturbațiile solare violente pot împinge sau trage de câmpul magnetic al Pământului, scoțându-l din formă, apoi readucându-l la loc. Aceste schimbări creează unde care se deplasează prin atmosfera Pământului, iar electronii pot călători pe aceste unde, ciocnindu-se unii de alții și creând pe cer valuri de lumină și culoare.



"Aceste tipuri de evenimente sunt centrate la polii Pământului, așa că, dacă vor avea loc evenimente la un pol, cu siguranță vor avea loc evenimente și la celălalt pol", a declarat Lynden.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si