Livia Maftei a pățit-o pe pielea ei. Recent, și-a cumpărat un bilet de avion din Olanda ca să ajungă acasă, în România. Nu doar că nu a ajuns la timp la destinație, ci a și rămas pe dinafară.

Fenomenul de overbooking, tot mai întâlnit în aeroporturi

Fenomenul de suprarezervare s-a extins, mai ales după pandemie, când zborurile s-au înmulțit, iar sezonul estival îl amplifică.

Tot mai mulți oameni nu se pot îmbarca, sau chiar sunt dați jos din avion deoarece companiile aeriene vând mai multe bilete decât capacitatea aeronavelor. Practica nu este ilegală și este întâlnită în mai multe cazuri.

„Sunt situații în care cursa programată o cursă care are un anumit număr de locuri nu mai poate să zboare și atunci compania, pe ultima sută de metri, este nevoită să o înlocuiască câteodată. Acel avion disponibil are o capacitate mai mică decât capacitatea avionului inițial și din acest motiv, iată avem, din nou, mai puține locuri”, au explicat reprezentanții unei companii aeriene.

Să luăm un exemplu: dacă o aeronavă dispune de 150 de locuri, suprarezervarea înseamnă că o companie de zbor vinde 157 de bilete. Operatorul nu vrea să zboare în pierdere pentru că, statistic, între trei și cinci procente dintre pasageri nu se prezintă pentru zbor.

Dacă la îmbarcare ajung toți călătorii, compania are obligația să le ofere celor șapte pasageri rămași pe din afară un loc la următoarea cursă. Este important de știut că aceștia au mai multe drepturi.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

„Până la zborul efectiv trebuie să li se ofere cazare, masă și transport la aeroport și locul de cazare. În plus, și repe,t în plus față de toate aceste servicii, el trebuie să primească și o compensație”.

În cazul suprarezervării sumele pe care un pasager le poate obține ca despăgubiri variază în funcție de distanța zborului. Cea mai mică sumă este de 250 de euro pentru un zbor, de până la 1500 de kilometri, apoi 400 pentru orice cursă din Uniunea Europeană care depășește 1500 de kilometri. Cea mai mare sumă care poate fi obținută este de 600 de euro pentru orice zbor, la o distanță de peste 3500 sute de kilometri. Astfel, plângerile călătorilor care s-au trezit că sunt lăsați în aeroport, deși au bilet, sunt tot mai numeroase.

„Aproape că nu este zi fără situația de suprarezervare”.

Overbooking-ul este întâlnit cel mai des la companiile low-cost, însă, se întâmplă și în cazul zborurilor de linie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si