Acest proiect cu o valoare totală de 2.6 milioane euro a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și a beneficiat și de cofinanțare din partea bugetului local, prin intermediul Cluj Innovation Park.

Noul parc experimental, amplasat în zona Lomb a municipiului Cluj-Napoca, face parte din Cluj Innovation Park (CIP) și reprezintă primul parc fotovoltaic și eolian de cercetare din țară, construit cu sprijinul fondurilor europene și alocărilor bugetare locale.

Parcul de cercetare pentru energii alternative, dotat cu tehnologii avansate

Pe o suprafață de 17.000 de metri pătrați, acest parc a fost echipat cu tehnologii avansate, inclusiv trei tipuri de panouri fotovoltaice: cele montate pe suport clasic, cele cu urmărire automată a soarelui (trackere) și carporturi solare amplasate deasupra zonelor de parcare. De asemenea, a fost instalată o turbina eoliană pentru producerea de energie eoliană.

Energia produsă în acest parc va fi utilizată în cadrul Cluj Innovation Park, și se estimează că aproximativ 70% din necesarul de energie pentru funcționarea ansamblului CREIC (Clusterul Regional pentru Energii Inovative și Inteligente din Cluj) va putea fi acoperit de acest proiect.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca

Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca

[Sursa foto: Facebook]

Proiectul a devenit realitate datorită colaborării dintre diferiți parteneri din comunitatea clujeană specializată în domeniul energiei. CITAT-E (Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii Alternative) a fost dezvoltat de INCDTIM (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare), care a fost solicitantul finanțării în numele clusterului TREC (Transylvania Energy Cluster), în parteneriat cu Cluj Innovation Park.

"Acest proiect este important pentru orașul nostru pentru că arată că suntem pe direcția corectă.

Cluj-Napoca a primit recunoașterea din partea Uniunii Europene de a fi în primele 10 orașe europene care-și propun să devină neutre din punct de vedere climatic. În primul rând, este vorba despre o viață sănătoasă la Cluj-Napoca, mai puțină poluare și mai multă energie verde. La nivel european anual avem aproximativ 400 de decese premature din cauza poluării.

"Investițiile acestea în dimensiunea verde nepoluantă, eoliană și solară, vor conduce la o energie ieftină, accesibilă pentru cetățeni. Ăsta e viitorul, să reușim să atragem cât mai multă energie solară. Pentru asta avem specialiști, pentru că nu e ușor. Energia solară trebuie captată, stocată, după aceea distribuită. Acest proiect vine în continuarea parcului fotovoltaic din Someșeni, dar și a celor privind instalarea de panouri fotocoltaice pe 9 clădiri publice din oraș. Prin amplasarea acestor panouri fotovoltaice am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul a 2500 de copaci doar într-un an”, a precizat primarul Emil Boc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si