Pe data de 21 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  sunt prăznuiți Sfinții Proroc Iona și Apostol Codrat, figuri importante în tradiția biblică. Aceste două personalități au lăsat o moștenire spirituală profundă, fiecare având o poveste deosebită și o influență semnificativă în dezvoltarea creștinismului.

Minunile Sfântului Proroc Iona

Sfântul Proroc Iona, fiul lui Amatie, este cunoscut pentru povestea sa dramatică care a fost consemnată în Biblia ebraică.

Mama sa, o văduvă din Sarepta Sidonului, a fost binecuvântată cu prezența prorocului Ilie, care a venit să o ajute în timpul unei mari foamete. Ilie a hrănit-o, iar în urma vizitei sale, vadra de făină din casa ei nu s-a golit, iar urciorul cu untdelemn nu s-a împuținat, o minune care a întărit credința acestei femei.

Cu toate acestea, viața lui Iona a fost marcată de tragedie. Când era doar un copil, s-a îmbolnăvit și a murit, un moment tragic care a lăsat o amprentă profundă asupra mamei sale. Această experiență a fost, fără îndoială, o parte esențială din povestea sa, având în vedere că Iona a fost chemat mai târziu de Dumnezeu să vestească pocăința orașului Ninive.

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie. Obiceiurile respectate cu strictețe de credincioși în aceste zile

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Sfântul Apostol Codrat

În contrast cu povestea lui Iona, viața Sfântului Apostol Codrat a fost dedicată misiunii de a răspândi Evanghelia în secolul al II-lea. Parte din cei Șaptezeci de Apostoli, Codrat a vestit credința în Atena și Magnesia, având un impact considerabil asupra comunităților locale.

Predica sa a avut efecte profunde, reușind să stinge focul jertfelor paganesti și să zdrobească idolii, acțiuni care au atras ireparabil atenția autorităților și a liderilor religioși ai vremii.

Citește și: Rugăciune puternică pentru liniște în familie. Cum e bine să te rogi pentru armonia ta și a celor dragi

Din păcate, lumina pe care o aducea Codrat a fost întâmpinată cu ostilitate. A fost bătut cu pietre, aruncat în temniță și supus unor torturi inumane. Cu toate acestea, el a perseverat în credința sa, murind în timpul domniei împăratului Adrian (117-138 d.Hr.).

Sf. Codrat a lăsat o moștenire scrisă, fiind autorul unei Apologii a creștinismului pe care a prezentat-o împăratului Adrian. Această lucrare l-a impresionat atât de mult pe împărat încât a ordonat încetarea persecuțiilor împotriva creștinilor, cu excepția cazurilor de crime civile, un moment istoric semnificativ pentru comunitatea creștină.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si