Proiectul privind salariul minim european a fost aprobat de Senat, el urmând să ajungă la dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional. După trimiterea spre promulgarea președintelui, urmează publicarea legii în Monitorul Oficial, iar salariul nimin ar putea crește de la 1 ianuarie.

Citește și: Ce salariu are un senator în 2024. Alte avantaje și beneficii pe care le are

Proiectul adoptat de Senat transpune în legislaţia națională Directiva Uniunii Europene nr.

2022/2041 privind salariul minim european, în legislația noastră acesta fiind denumit „ salariu minim adecvat ”.

Potrivit noului proiect de lege, salariul minim brut pe economie ar putea ajunge la 4100 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.

Acest lucru va însemna un venit net de aproximativ 2450 de lei, față de 2363 de lei în prezent.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O ciclistă din România și-a făcut cont pe OnlyFans ca să-şi poată cumpăra bicicleta pentru Olimpiada de la Los Angeles- antena3.ro

Citeste si: Cum arată acum Pamela Anderson. A eclipsat marile vedete la un eveniment în New York| GALERIE FOTO- wowbiz.ro

România și-a asumat prin PNRR, Jalonul 392 să transpună în legislația românească, până la data de 15 noiembrie 2024, Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Câți români ar putea beneficia de salariul minim european

Între 25% şi 33% dintre salariaţii din România cu normă întreagă ar trebui să aibă venituri mai mari, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a transpunerii în legislația românească a unei Directive.

„De prevederile Directivei, începând cu 1 ianuarie 2025, va beneficia până la o treime din forţa muncă angajată cu normă întreagă din România (aproximativ 1,8 milioane de salariaţi), altfel spus, toţi cei cu venituri mici.

Ponderea salariului minim brut în câştigul mediu brut urmează să se majoreze de la nivelul factual de circa 40% la sfârşitul lunii iunie (faţă de salariul mediu brut efectiv înregistrat în iunie), spre 48 până la 52% (în funcţie de negocieri) din câştigul salarial mediu brut estimat pentru 2025 de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză", se menţionează într-o analiza citată de Adevarul.ro.

Cum se stabilește salariul minim adecvat

Potrivit noului proiect de lege, ITM poate merge mai des în control la firmele problematice, fără să fie considerat comportament discriminatoriu.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Casa de Pensii a specificat care sunt perioadele asimilate la vechimea în muncă- kfetele.ro

Citeste si: Pepe și Raluca Pastramă, în fața instanței! Cum a reacționat artistul la tribunal: "Nu pe mine mă aşteptaţi"- radioimpuls.ro

Citeste si: Pământul își pierde „semnele vitale”. Experții avertizează că „omenirea atârnă de un fir de păr”: „Ar putea avea loc un colaps”- antena3.ro

Totodată, până la jumătatea lunii noiembrie va trebui dată Hotărârea de Guvern privind formula de calcul, cu ajutorul căreia va fi stabilită cu exactitate valoarea salariului adecvat.

Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește în funcție de evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut și va cuprinde următoarele:

1) modalitățile de stabilire şi actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;
2) criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:
a) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
c) rata de creștere a salariilor;
d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.
3) indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor prevăzute la pct. 2);
4) setul de indicatori anuali de monitorizare si evaluare de impact asupra mediului economic și social;
5) modul de realizare a analizelor suport şi de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ între 50%-52% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si