Regele Charles al III-lea al Marii Britanii se adresează vineri unei națiuni în doliu după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, singurul monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată.

"Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă durere", a spus Regele. „De-a lungul vieții ei, Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea.

Îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care orice familie ar putea-o datora mamei lor, pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea și modelul ei", a adăugat Charles al III-lea.

Regele Chales al III-lea, ajuns la vârsta de 73 de ani a continuat:" Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură. Rolul și responsabilitățile monarhiei rămân.

Așa cum regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că pentru atât timp cât rămân rege voi respecta constituția și o voi considera inima țării", a mai spus Regele.  

primul discurs charles III

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea

[Sursa foto: BBC News]

Regele Charles al III-lea a promis vineri să-i servească pe britanici întreaga sa viaţă, reluând angajamentul luat de defuncta sa mamă, Elisabeta a II-a, la împlinirea a 21 de ani. "Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi", a declarat Charles al III-lea în cadrul primei sale alocuţiuni ca suveran.

"Cum a făcut însăşi regina cu un devotament atât de indefectibil şi eu mă angajez solemn, de-a lungul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l acordă, să respect principiile constituţionale aflate în inima naţiunii noastre", a spus el.

Citeste si: Joe Biden anunță că va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Când are loc înmormântarea

"Şi indiferent dacă trăiţi în Regatul Unit, sau în teritoriile din întreaga lume, şi indiferent care vă este originea sau credinţele, voi face eforturi să vă slujesc cu loialitate, respect şi dragoste, cum am făcut-o întreaga

mea viaţă", a mai afirmat Charles al III-lea.

El a menţionat că viaţa sa se va schimba odată cu preluarea noilor responsabilităţi. "Nu va mai fi posibil pentru mine să aloc atât de mult din timpul şi energia mea organizaţiilor caritabile şi chestiunilor la care ţin atât de mult".

"De asemenea este un moment de schimbare pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitor al dragii mele soţii, Camilla. În semn de recunoaştere a serviciului său public loial după ce ne-am căsătorit în urmă cu 17 ani, ea devine regină consoartă. Ştiu că ea va satisface exigenţele noului său rol cu devotamentul hotărât faţă de datorie pe care am ajuns să mă bazez atât de mult", a afirmat noul monarh britanic.

"În puţin peste o săptămână ne vom aduna ca naţiune(...) pentru a o conduce pe iubita mea mamă pe ultimul drum. În durerea noastră, să ne amintim şi să ne luăm tărie din lumina exemplului ei. În numele familiei mele, mulţumesc în modul cel mai sincer pentru condoleanţele şi sprijinul vostru. Acest lucru înseamnă pentru mine mai mult decât pot exprima vreodată", a mai declarat el.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Şi dragii mele mame, acum când începi ultima ta călătorie pentru a te alătura tatălui meu drag răposat, vreau pur şi simplu să spun asta: mulţumesc. Îţi mulţumesc pentru dragostea şi devotamentul tău faţă de familia noastră şi faţă de familia noastră de naţiuni pe care le-ai servit atât de asiduu toţi aceşti ani. Fie ca zborurile îngerilor să te însoţească pe ultimul drum", a încheiat Regele Charles al III-lea.

UPDATE. Regele Charles al III-lea, întâmpinat cu urale de mulţime la Palatul Buckingham

Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat cu urale de mulţime în momentul în care limuzina sa Bentley a ajuns în faţa porţilor Palatului Buckingham, în care acesta a intrat pentru prima oară ca rege, transmite vineri Reuters.

În faţa porţilor, noul monarh a coborât din maşină şi a început să strângă mâinile oamenilor adunaţi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei defuncte, Elisabeta a II-a. El a rămas cel puţin 10 minute printre oameni, privind florile adunate pentru mama sa şi ascultând în timp ce unele voci cântau "God save the King". Regina consoartă Camilla a coborât şi ea din maşină şi l-a urmat pe Charles de la distanţă, după care i s-a alăturat pentru a privi florile depuse de oameni la porţile palatului.

Știrea inițială. Regele Charles urmează să se întoarcă astăzi din Scoția la Londra, împreună cu soția sa Camilla, acum Regină Consortă.

Citeste si: Marea Britanie are un nou Rege: el va fi încoronat sub numele de Charles al III-lea

Fostul prinț Charles de Wales are pe agenda zilei de vineri și o întâlnire cu premierul Liz Truss, cel de-al 15-lea prim-ministru desemnat de Regina Elisabeta de-a lungul domniei sale.

Charles al III-lea, primul discurs ca Rege al Marii Britanii 

Regele Charles al III-lea este așteptat să facă vineri o declarație televizată, potrivit BBC.

Primul discurs al lui Charles după moartea Reginei Elisabeta a II-a va avea la ora 18:00 BST (British Standard Time)- ora României 20.00.

Citeste si: Povestea de viață a noului rege al Marii Britanii. Charles al III-lea, îndrăgostit de România

Regele este în drum spre Londra, unde urmează să se întâlnească în cursul zilei cu prim-ministrul Liz Truss.

Clopotele Catedralei Sf. Paul, Westminster Abbey și Castelul Windsor au răsunat la prânz, în semn de omagiu adus vieții și serviciului Reginei Elisabeta a II-a.

În cursul zilei de ieri și de azi, au existat adunări spontane și revărsări de emoții la Balmoral, Palatul Buckingham și Windsor.

regele charles

Noul rege Charles al III-lea

[Sursa foto: Twitter]

Prințul Charles a hotărât care va fi numele în calitate de Rege al Marii Britanii, după decesul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a: acesta a ales Charles al III-lea, potrivit BBC.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Fostul Prinț de Wales ar fi putut să aleagă unul dintre cele patru nume: Charles Philip Arthur George.

Regina a murit, trăiască Regele!

Regina Elisabeta a ll- aa murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la   Balmoral,   la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham.

Citeste si: Ultimele imagini cu Regina Elisabeta a II-a în viață. Deținătoarea Coroanei Marii Britanii s-a stins din viață la 96 de ani

”Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază”, a fost anunțul Casei Regale.

”Regele și regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”, se spunea în anunțul oficial de joi.

Citeste si:  Mesajul Margaretei a României după decesul Majestăţii Sale Regina Elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani.

Primele imagini cu Charles după moartea reginei Elisabeta a II-a

Presa britanică a publicat primele imagini cu noul rege după decesul mamei sale.

Aflat în Scoția, la castelul Blamoral, Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla s-au deplasat la aeroport pentru a se întoarce la Londra.

regele charles

Primele imagini cu Charles III după decesul Reginei

[Sursa foto: Sky News]

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si