Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Nașterii Domnului. Crăciunul va avea loc sâmbătă, 25 decembrie 2021. Gospodinele aleargă de zor pentru a pune la punct lista de cumpărături. Iată o rețetă delicioasă pentru cozonac pufos cu nucă.
Gospodinele din România se întrec în prepararea celor mai pufoși și gustoși cozonaci. Femeile gătesc din zori și până seara pentru a avea o masă îmbelșugată de sărbători. Îți expunem o rețetă simplă pe care oricine o poate folosi în prepararea unui cozonac pufos cu nucă.
Citeste si: Rețetă în 5 minute
Vei da invitații pe spate cu un cozonac aromat, cu o crustă fantastică și un miez moale. Chiar dacă este o muncă mai de durată, pentru că așteptăm să se dospească, să se coacă, merită toată așteptarea.
Citeste si: Ouă umplute- reţeta perfectă de Crăciun şi Anul Nou
Cozonac pufos cu nucă- ingrediente
Pentru a realiza această rețetă și pentru a face doi cozonaci, avem nevoie de: 1 kg făină
50 grame drojdie proaspătă
250 grame zahăr
3-4 pliculețe zahăr vanilat
500 ml lapte
100 ml ulei
5 gălbenușuri
sare
esență lămâie+ coajă rasă de lămâie.
Pentru umplutură avem nevoie de: 400 grame nucă
5 albușuri
5 linguri zahăr
3 linguri cacao
rahat, stafide opțional.
Începem să cernem făina de trei ori, într-un vas mare, apoi vom face o „groapă” în mijlocul vasului.
Imediat punem laptele, zahărul și zahărul vanilat pe foc și încălzim ușor. Așteptăm să se topească zahărul, dar să nu se fiarbă.Citeste si: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?
Continuăm cu pasul următor: vom dizolva drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.
După ce vom turna drojdia, presărăm puțină făină deasupra, cât să acoperim, și vom aștepta 10 minute. Dacă după aceste 10 minute, dacă drojdia nu se crapă și nu erupe ca un vulcan, mai așteptăm.
Apoi, separat vom freca gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm.
Vom turna în fir subțire uleiul, ungem și mâinile și frământăm. Din când în când continuăm să punem ulei. Doar dacă este necesar putem să turnăm mai mult de 100 de ml.
Să nu adăugăm făină, ci ulei. Trebuie să-i frământăm timp de 30 de minute, dacă nu aveți răbdare o faceți în jur de 10-15 minute. După frământat, acoperiți vasul și îl lasați la căldură, la dospit.
Citeste si: Meniuri delicioase de post: rețete complete pentru o zi
În acest timp, ne ocupăm de umplutură. Începem să batem albușurile spumă cu zahărul, vom pune nuca, praful de cacao și amestecăm bine.
Dacă observați că aluatul a crescut deja (după o oră jumătate două), îl vom fragmenta în două bile, iar fiecare bilă o împărțim în două.
Fiecare bilă în parte, o întindem pe un blat uns cu ulei și turnăm umpltura. Apoi vom rula fiecare foaie. Acum, vom împleti în două și le punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.
Înainte de a-l pune la cuptor, ungem aluatul cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr. Vom coace la foc mediu spre mare primele 15 minute. După aceea lăsăm focul mai mic, depinde și de cuptor. Cozonacii vor sta la copt timp de o oră.
Poftă bună și sărbători fericite!
„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.
„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"
Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.