Cozonac pufos cu nucă: Reţeta simplă pe care oricine o poate folosi
Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Nașterii Domnului. Crăciunul va avea loc sâmbătă, 25 decembrie 2021. Gospodinele aleargă de zor pentru a pune la punct lista de cumpărături. Iată o rețetă delicioasă pentru cozonac pufos cu nucă.
Gospodinele din România se întrec în prepararea celor mai pufoși și gustoși cozonaci. Femeile gătesc din zori și până seara pentru a avea o masă îmbelșugată de sărbători. Îți expunem o rețetă simplă pe care oricine o poate folosi în prepararea unui cozonac pufos cu nucă.
Pentru a realiza această rețetă și pentru a face doi cozonaci, avem nevoie de: 1 kg făină 50 grame drojdie proaspătă 250 grame zahăr 3-4 pliculețe zahăr vanilat 500 ml lapte 100 ml ulei 5 gălbenușuri sare esență lămâie+ coajă rasă de lămâie.
Pentru umplutură avem nevoie de: 400 grame nucă 5 albușuri 5 linguri zahăr 3 linguri cacao rahat, stafide opțional.
Începem să cernem făina de trei ori, într-un vas mare, apoi vom face o „groapă” în mijlocul vasului.
Imediat punem laptele, zahărul și zahărul vanilat pe foc și încălzim ușor. Așteptăm să se topească zahărul, dar să nu se fiarbă.
Continuăm cu pasul următor: vom dizolva drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.
După ce vom turna drojdia, presărăm puțină făină deasupra, cât să acoperim, și vom aștepta 10 minute. Dacă după aceste 10 minute, dacă drojdia nu se crapă și nu erupe ca un vulcan, mai așteptăm.
Apoi, separat vom freca gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină.
Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.
Vom turna în fir subțire uleiul, ungem și mâinile și frământăm. Din când în când continuăm să punem ulei. Doar dacă este necesar putem să turnăm mai mult de 100 de ml.
Să nu adăugăm făină, ci ulei. Trebuie să-i frământăm timp de 30 de minute, dacă nu aveți răbdare o faceți în jur de 10-15 minute.
După frământat, acoperiți vasul și îl lasați la căldură, la dospit.
Dacă observați că aluatul a crescut deja (după o oră jumătate două), îl vom fragmenta în două bile, iar fiecare bilă o împărțim în două.
Fiecare bilă în parte, o întindem pe un blat uns cu ulei și turnăm umpltura. Apoi vom rula fiecare foaie. Acum, vom împleti în două și le punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.
Înainte de a-l pune la cuptor, ungem aluatul cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr. Vom coace la foc mediu spre mare primele 15 minute. După aceea lăsăm focul mai mic, depinde și de cuptor. Cozonacii vor sta la copt timp de o oră.