Pasca este vedeta sărbătorilor pascale. Preparatul este nelipsit de pe mesele îmbelșugate ale românilor. Alături de ouăle roșii, de friptura de miel și de cozonaci, va sta și pasca. Iată cele mai delicioase rețete.
Pasca este nelipsită de pe masa românilor în ziua de Paște. Este preparatul extrem de iubit de către oameni în preajma sărbătorii Învierii Domnului. Iată cele mai delicioase și ușoare rețete de pască.
Pasca tradițională
Pentru această rețetă avem nevoie de: 350 de grame de făină (1-2 linguri în plus, numai dacă e nevoie) 4 gălbenușuri 75 ml.
de lapte călduț (în funcție de capacitatea de absorbție a făinii poate fi nevoie de 1-2 linguri de lapte în plus) 80 de grame de zahăr 15 grame de drojdie 1 linguriță de extract de vanilie 1 praf de sare coaja rasă de la 1/2 de lămâie 60 de grame de unt topit.
Pentru uplutură luăm: 350 de grame de brânză de vaci bine stoarsă de zer 150 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă preferați mai dulce) 2 ouă mari, întregi 80 ml. de smântână 1 lingură de extract de vanilie coaja de la 1/2 de lămâie opțional: 50 de grame de stafide+ 4 linguri de rom sau lichior în plus: 1 gălbenuș bătut cu 2 linguri de apă rece.
Vom puna făina într-un castron. Frecăm drojdia cu două lingurițe de zahăr până se lichefiază și o lăsăm deoparte. Vom bate gălbenușurile cu sarea și restul de zahăr până se vor omogeniza. Apoi, adăugăm extractul de vanilie și laptele călduț. Se omogenizează bine și se adaugă și drojdia activată peste ingredientele lichide.
Vom adăuga peste făina cernută coaja rasă de la 1/2 de lămâie apoi și ingredientele lichide. Frământăm bine și punem totul alături de untul topit, dar să nu fie fierbinte. Frământăm bine în continuare până când se obține un aluat suplu și mai degrabă molcuț, ca de cozonac. Aluatul se va modela în formă de bilă și se va pune într-un castron uns cu puțin ulei. Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm să crească 1-1 1/2 ore.
Pentru umplutură folosim brânză de vaci bine scursă de zer, cu miros plăcut și fără tentă de acru. O dăm prin sită și adăugăm restul ingredientelor, apoi amestecăm bine până obținem o umplutură cremoasă.
După ce crește aluatul, îl tăiem în două bucăți. Le vom modela de mărimea unor mingi de tenis. Din restul aluatului formăm bordura.
Vom modela suluri perfect rotunde, lungi de ~70 cm și se împletește din ele bordura.
La final, ele se răcesc în formă de coroniță, specifice pentru o pască. Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt se aplatizează cu palmele una din bucățile de aluat păstrate la pasul 6 și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de 22-23 cm.
Bordura împletită o vom pune de jur împrejur și o vom presa cu degetele. Apoi acoperim pasca cu un șervețel curat, umed și mai o lăsăm să crească.
Pornim cuptorul și îl lăsăm să se încingă la 180 de grade Celsius.
Din singura bucată de aluat care a rămas vom modela două suluri egale. Formăm astfel crucea specifică pentru pască și o vom pune deasupra umpluturii. O păstrăm și pe aceasta acoperită cu un șervețel curat departe de curent.
Când se încinge cuptorul punem umplutura în mijlocul aluatului. Vom unge bordura cu gălbenuș bătut cu apă și dăm la copt.
Vom coace timp de 20-25 de minute, până ce umplutura devine mai fermă.
Vom așeza apoi cu grijă deasupra crucea, pe care o ungem cu gălbenuș și o lăsăm la cuptor încă 25 de minute. Timpul total de coacere recomandat este de 50 de minute. Poftă bună!
Pască bucovineană
Ingrediente necesare: 500 gr de făină Raftul bunicii 000 pentru Cozonac sau albă superioară 000 2 ouă 100 gr de zahăr 100 gr de unt 1 plic de zahăr vanilat 300 ml lapte călduț 20 gr de drojdie.
Pentru umplutură: 500 gr de brânză de vaci 2 ouă 100 gr de zahăr 1 plic de zahăr vanilat 2 linguri de esență de rom 50 gr de stafide.
Vom cerne făina într-un bol. Facem o adâncitură și turnăm drpjdia amestecată cu puțin zahăr și lapte cald. Le lăsăm să se dospească. Vom pregăti astfel crema parfumată de brânză. Amestecăm într-un bol brânza de vaci cu ouă, zahăr vanilat, esență de rom și stafide.
Acum ne vom apuca să frământăm aluatul. Peste făină punem zahărul, zahărul vanilat, ouăle și untul topit. Vom turna laptele cald, puțin câte puțin și frământăm până se obține o cocă moale. Lăsăm aluatul la dospit la un loc călduț, acoperit cu un prosop din bumbac.
După ce crește îl împărțim în două. Dintr-o jumătate întindem o foaie rotundă cu care acoperim fundul unei tăvi. Din cealaltă jumătate împletim o cunună pe care o așezăm de jur împrejurul tăvii. Turnăm amestecul de brânză în mijloc și ungem pasca cu puțin gălbenuș.
Mai o lăsăm puțin să crească și o coacem 50 de minute în cuptorul încins la 180 de grade. Pșate fericit!
Pentru această rețetă delicioasă avem nevoie de: 300 g de aluat de cozonac -250 g ciocolata neagra cu minimum 50% cacao -250 g mascarpone sau o smantana de casa foarte groasa -250 g unt cu peste 80% grasime -8 galbenusuri -150 g zahar -30 ml coniac fin -30 g amidon.
Întindem aluatul în foaie foarte subțire, apoi îl punem într-o tavă unsă cu unt. Vom nivela bine și tăiem surplusul. Aluatul trebuie să fie cu 1 cm în afara formei.
Acum vom prepara crema de ciocolată. Într-un vas punem untul, mascarpone și ciocolata ruptă în bucăți. Apoi le punem la foc pentru a se topi. Vom amesteca până când ciocolata este topită complet.
Operațiunea se poate face pe bain-marie, direct pe foc sau la microunde timp de trei minute. Dacă pare că se taie crema, trebuie să amestecăm cu un tel și se va lega.
Adăugăm zahărul, coniacul și gălbenușurile și amestecăm bine. Adăugăm și amidonul cernut și amestecăm energic. Dacă doriți puteți pune și fructe uscate, confiate, alune, nuci, migdale.
Vom turna crema în forma cu aluat, iar marginile se rulează spre interior sau facem un model. Putem face o împletitură, frunze, flori, inimioare.
Mai lăsăm în formă să mai crească timp de 20 de minute. Ungem marginile cu un ou bătut și băgăm la cuptor. Vom coace la foc potrivit, la 175-180 de grade. După 40 de minute verificăm și vom proba cu o scobitoare. Dacă este uscată, pasca va fi gata.
Pasca cu ciocolată o lăsăm la răciy, apoi o băgăm în frigider timp de o oră. În acest timp crema se va întări bine. Este o cremă de unt cu ciocolată, iar dacă nu este răcită în totalitate va curge. Vom avea o lava-pască delicioasă. O vom tăia felii, sport la savurat!
Pască cu smântănă
Vom avea nevoie de: 150 gr unt 200 gr făină 70 gr zahăr 2 gălbenușuri Zahăr vanilat Coajă rasă de lămâie.
Amestecăm untul cu făina cernută și restul ingredientelor. Vom obține o cocă moale pe care o întindem pe fundul unei tăvi de tort cu diametrul de 28 de cm. Pentru umplutură avem nevoie de: 800 gr smântână grasă (min 20% grasime) 8 gălbenușuri 6 albușuri bătute spumă 6 linguri făină 4 linguri griș 10 linguri zahăr Semințele dintr-o păstaie de vanilie Esență de vanilie Opțional: stafide.
Punem smântăna într-un vas mai mare și amestecăm cu gălbenușurile cu zahărul și cu aromele. Peste smântănâ vom pune și grișul, făina și amestecăm. Adăugăm albușurile bătute spumă și le încorporăm cu grijă cu o spatulă. Amestecăm doar de jos în sus. Compoziția o vom turna peste foaie. O lăsăm apoi la cuptor la 180 grade cca 50-60 minute sau până se rumenește.
Când este gata pasca, o vom lăsa la răcit timp de cinci ore. Nu o vom tăia cât timp este caldă. O vom felia și o vom servi cu zahăr pudră.
Pentru această rețetă avem nevoie de: 1 lămâie(coaja în viu) 1 lingură cu vârf de făină 3 gălbenușuri de ou ¼ linguriță sare 150g lapte 100g zahăr 350g făină 1 plic drojdie uscată dr.Oetker 1 fiole esenţă de vanilie dr.Oetker 50g unt topit(călduț,max.37grade ulei- pentru a unge masa de lucru.
Pentru uns pasca: 1 gălbenuș de ou 1 lingură cu lapte Sirop cu zahăr: 50g apă 40g zahăr Umplutura pentru pască: 500g brânză dulce de vaci 3 ouă 50g zahăr 100g stafide 2 plicuri zahăr vanilat dr.Oetker 60g griș Coaja de la ½ lămâie,măcinată 2 fiole esență de vanilie.
Punem într-un bol coaja de lămâie și făina și mărunțim totul. În alt bol punem gălbenușurile de ou, sarea și amestecăm un minut. În alt bol punem laptele, zahărul și programăm 3 min./37℃/viteza 2.
Punem în bol și făina și drojdia, gălbenușurile de ou, jumătate din coaja de lămâie măcinată la pct.1, esența de vanilie și frământați 3 min./ viteza spic. Între timp, încălziți untul, nu mai mult de 37℃.
Vom aduna aluatul la baza bolului cu ajutorul spatulei și continuați frământarea 2 min./viteza spic, timp în care adăugăm untul topit(max. 37℃), în fir subțire, prin orificiul capacului. Adunați aluatul la baza bolului cu ajutorul spatulei, ungeți pereții bolului cu o peliculă de ulei, acoperiţi cu capacul, căpăcelul de măsurare şi lăsaţi să crească, până îşi dublează volumul(cca.1 oră). Cât timp aluatul este la dospit, pregătiți umplutura pentru pască și siropul de zahăr.
Preparare umplutură pentru pască: 1. Puneți într-un vas brânza, ouăle, zahărul, stafidele, zahărul vanilat, grișul, a doua parte din coaja de lămâie mărunțită, esența de vanilie și amestecați cu ajutorul unei spatule, până se incorporează toate ingredientele. Preparare sirop de zahăr: 1. Puneți într-un ibric apa și zahărul și fierbeți 5min. Dați deoparte și lăsați la răcit. Modelare și coacere: Preâncălziți cuptorul la 180℃. ➢ Aluatul dospit se răstoarnă pe blatul de lucru uns în prealabil cu ulei și împărțiți-l în două părți egale. ➢ Pe suprafața de lucru puneți o hârtie pergament, ungeți-o cu puțin ulei și întindeți jumătate din aluat sub formă rotundă (cu diametrul de Ø28cm.). Luați aluatul cu hârtia pergament și poziționați-l în forma de copt. ➢ A doua jumătate de aluat, împărțiți-o în trei părți egale si modelați trei șnururi pe care le împletiți. Poziționați împletitura în interiorul formei de copt peste aluat, adăugați umplutura, ungeți marginile împletiturii cu gălbenușul de ou bătut cu lapte si dați la cuptor. Reduceți temperatura cuptorului la 160℃ și coaceți pasca aproximativ 50 min. ➢ După ce scoateți pasca din cuptor, ungeți cu ajutorul unei pensule, marginile împletiturii, cu siropul de zahăr. Poftă bună!
Pască cu brânză dulce și stafide
Ingredientele necesare: 80 g făină 130 ml lapte 100 g unt 50 g stafide 50 g zahăr 1 ou 1 linguriță drojdie uscată esență vanilie esență rom coaja unei lămâi un praf generos sare 2 linguri ulei.
Ingrediente necesare pentru umplutura de brânză: 500 g brânză de vaci 2 ouă 10 linguri zahăr esență vanilie esență rom 150 g smântână fermentată 150 g stafide 100 ml rom 100 g făină. Pentru copt vom avea nevoie de un ou și două linguri de lapte.
Vom dizolva drojdia și zahărul în laptele călduț, apoi lăsăm deoparte ca drojdia să se activeze timp de 10 minute. În acest timp batem untul moale cu oul și adăugăm drojdia crescută. Încorporăm făina combinată cu sarea în ingredientele lichide și adăugăm stfaidele spălate.
Vom frământa aluatul 15 minute cu mixerul sau timp de 20 de minute cu mâna. Asta până vom obține un aluat fin și nelipicios. Ungem bolul cu ulei și lăsăm aluatul la crescut. Acoperim cu o folie de plastic pentru două ore. Pentru umplutură, vom lăsa stafidele la înmuiat în rom pentru 20-30 de minute. Combinăm ingredientele pentru umplutură cu un mixer și scurgem stafidele bine de rom. Când aluatul crește îl împărțim în două și întindem jumătate din aluat pe un blat.
Vom așeza foaia de aluat într-o formă unsă cu unt și o lăsăm la crescut. Întindem restul de cocă și formăm astfel pereții tăvii de pască. Întindem coca pe lung și tăiem excesul de cocă.
După ce ne asigurăm că cele două straturi de cocă sunt lipite între ele etans, punem umplutura de brânză în tavă. Din excesul de cocă vom decora pasca pe centru, ori în cruce, ori facem o împletitură. Vom unge pasca tradițională cu un ou bătut cu lapte, înainte de o introduce la cuptor.
Lăsăm pasca să crească minim 30 de minute la cald. O punem la copt la 180 de grade pentru 50-55 minute, sau până când se rumenește și se stabilizează în centru.
Pască cu aluat de cozonac
Pentru acest tip de rețetă avem nevoie de: 250 ml lapte cald o jumătate linguriță de sare 100 g unt topit 1 ou întreg+ 2 gălbenușuri 550 g făină 120 g zahăr brun o linguriță coajă rasă de lămâie o linguriță coajă rasă de portocală o linguriță esență de rom un cubuleț de 25 gr drojdie proaspătă Pentru umplutură:
500 gr brânză grasă de vaci 100 gr smântână grasă 150 gr stafide hidratate în 2 linguri de vanilie 4 ouă 50 gr zahăr brun coajă rasă de la o lămâie 2 linguri zeamă de lămâie 2 linguri de griș Pentru uns avrm nevoie de:
un gălbenuș de ou amestecat cu 2 linguri de lapte 2 linguri de zahăr pentru presărat deasupra.
Vom pune ingredientele la frământat într-un robot de bucătărie sau le frământăm cu mâna. Dizolvăm drojdia în laptele cald și punem două linguri de zahăr și două linguri de făină. Vom lăsa la dospit pentru 10-15 minute. Punem în vasul robotului untul topit, ouăle bătute și zahărul. Adăugăm, de asemenea, sarea, coaja rasă de lămâie și de portocală și esența de rom. Amestecăm puțin și punem maiaua și făina la frământat pentru 15 minute. Facem asta până aluatul devine elastic. Vom acoperi vasul cu un prosop curat și îl lăsăm să crească timp de o oră.
Acum vom pregăti umplutura. Mixăm ouăle cu zahărul și le amestecăm cu brânza de vaci și smântâna. Punem și restul ingredientelor: stafidele înmuiate în vanilie, coaja și zeama de lămâie și grișul. Vom omogeniza bine compoziția și o lăsăm deoparte.
Vom presăra făina pe masă și răsturnăm aluatul. Îl împărțim în două: o treime pentru bază și două treimi pentru împletiturile de pe margine. Întindem o foaie rotundă pe hârtia de coprt și transferăm aluatul într-o tavă. Apoi, vom răsturna umplutura. Vom tăia marginile aluatului care ies din tavă. Restul aluatului îl modelăm în bastonașe lungi și le împletim câte trei. Vom forma decorul. Punem de jur împreujurul tăvii prima împletitură, apoi le adaugăm pe celelalte două deasupra, în semnul crucii.
Acoperim pasca cu un prosop și o lăsăm pentru 20 de minute. Vom unge marginile cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte și presărăm zahăr deasupra. Introducem tava în cuptor. Trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade. Lăsăm pasca la copt pentru 30-35 de minute, până se va rumeni bine deasupra, iar brânza este închegată
La final, o scoatem din cuptor și o lăsăm la răcit în tavă. Apoi, o punem pe un grătar cu tot cu hârtia de copt și o lăsăm la răcit. Paște fericit!!!