Reţete pentru Postul Crăciunului 2023: Cele mai gustoase mâncăruri
Postul Crăciunului a început marți, 14 noiembrie și se termină duminică, 24 decembrie. Iată câteva rețete delicioase de post pe care credincioșii le pot prepara în cele 40 de zile de post!
Author: Maria Stiuca miercuri 15 noiembrie 2023 , 16:41
Rețete pentru Postul Crăciunului 2023. A început Postul Crăciunului, motiv pentru care alimentele de post sunt la mare căutare. Credincioșii pot să adapteze mâncărurile clasice de sărbători la cele de post într-un mod foarte simplu.
Reţete pentru Postul Crăciunului 2023. Chiftele de legume
Pentru a prepara 8 porții de chiftele de legume este nevoie de:
o țelină
doi dovlecei
doi morcovi
o ceapă
trei căței usturoi
șase cartofi
două linguri faină
sare
piper
două linguri pesmet
ulei pentru prăjit
o legătură de pătrunjel (sau orice altă verdeață)
o linguriță boia dulce
Mod de preparare:
Se curăță toate legumele de coajă. Dovlecelul se rade pe răzătoarea mică, presărăm puțină sare și îl lăsăm pentru 15 minute. La fel se procedează și cu cartofii.
Celelalte legume se dau tot pe răzătoarea mică și se pun într-un castron. Peste ele e adaugă dovlecelul stors de lichidul lăsat. Același lucru îl facem și cartofilor.
Se adaugă făina, pesmetul, pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul zdrobit și boiaua, adăugăm sare și piper, după gust, iar compoziția o punem la frigider timp de 10 minute.
Într-o tigaie se adaugă uleiul și se lasă la încins la foc mediu. Chifteluțele se modelează și se aplatizează în mână cât mai bine, pentru a pătrunde bine căldura și a nu risca să rămână legumele crude la mijloc.
Se prăjesc pe ambele părți până capătă o culoare aurie.
Se pot servi atât fierbinți, cât și calde, la care opțional se poate adăuga sosul preferat sau murături.
Reţete pentru Postul Crăciunului 2023. Ardei umplut de post, cu orez și ciuperci
Ingrediente:
un kilogram ardei,
două cepe,
un morcov,
o cană mare cu orez,
ciuperci, după gust,
două linguri de bulion,
pătrunjel, după gust,
sare și piper, după gust,
ulei,
câteva roșii din care se fac capacele pentru ardei
Ceapa se călește în uleiul încins pentru aproximativ 5 minute.
Peste, adăugăm orezul și apoi acoperim cu apă. Compoziția se lasă la fiert 5 minute, după care se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Ardeii de curăță de cotoare, iar orezul se pune în ei. Se adaugă și ciupercile, iar apoi se pun capacele formate din roșii.
Ardeii se pun într-o cratiță încăpătoare, cu puțin ulei încins în ea pentru a se prăji, apoi se adaugă apă mai mult de jumătate din cratiță și se fierbe totul la foc mic.
După ce ardeii sunt fierți, înainte de a fi îndepărtați de pe foc, se adaugă două linguri de bulion peste compoziție. Pe de-asupra se poate adăuga pătrunjelul tocat mărunt.
Reţete pentru Postul Crăciunului 2023. Bureți vineciori cu usturoi
Ingrediente:
400 de grame de bureți vineciori
o linguriță vegeta
piper alb
50 de mililitri ulei
200 de mililitri de apă
6-7 căței de usturoi mai mici
Mod de preparare:
Bureții se spală bine sub jetul de apă, pentru a fi curățați de toate impuritățile. Se așează într-un vas de ceramică, iar apoi peste ei de presară vegeta, piperul, apoi se adaugă uleiul și apa. Vasul se introduce la cuptor timp de aproximativ 30 de minute.
Între timp, usturoiul se curăță și se zdrobește. După ce au trecut cele 30 de minute, peste compoziția din vasul din cuptor se adăugă usturoiul, iar apoi bureții se mai introduc încă 10-15 minute în cuptor.