Reţete vechi de Crăciun 2022: Ce mâncau bunicii noştri în perioada sărbătorilor de iarnă
Reţete vechi de Crăciun 2022. Bunicii noștri obișnuiau să gătească cele mai bune și gustoase rețete. Pentru că nu vrem să pierdem tradiția, noi vă prezentăm câteva rețete tradiționale pe care să le preparați de Crăciun.
Iată care sunt cele mai gustoase rețete vechi de Crăciun pe care trebuie să le încercați în acest an!
Ciorbă cu afumătură
Ingrediente
700 grame costițe afumate
2 morcovi
3 cartofi
o țelină mică
o ceapă
ardei gras
o legatură de pătrunjel
300 ml borș
3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion
3 roșii
fidea
sare și piper
Mod de preparare
Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper.
Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.
Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!
Tochitură ardelenească
Ingrediente
600 gr carne de porc (spată)
4 cârnați semiafumați
2 cepe mari
5 căței de usturoi
150 gr sos de roșii cu ardei, sare
150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.
Mod de preparare
Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt.
Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații, carnea, apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.
Piftie de porc
Ingrediente
1/2 cap de porc 2 picioare de porc 500 g carne macră de porc 2 morcovi
2 cepe 1 rădăcina ţelina 1 rădăcina păstârnac 2 foi dafin 10 căţei usturoi sare
Piftie de porc. Mod de preparare
Capul de porc şi picioarele se spala foarte bine şi se pârlesc la flacăra aragazului.
Apoi se pun la fiert în apă rece, cu sare, alături de carne. Se ia spuma ori de câte ori se formează şi se adaugă apoi legumele şi foile de dafin. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, până ce carnea cade de pe oase.
Între timp, se pisează usturoiul. Carnea fiartă se curăţa de pe oase şi se repartizează în boluri. Zeamă în care au fiert ingredientele se strecoară şi se amesteca apoi cu usturoiul pişat. Se lasa 15 minute şi apoi se strecoară din nou şi se toarnă peste carnea din boluri. Se dau la rece de pe o zi pe alta.
Sarmale de Crăciun cu afumătură
300 gr de carne de vită tocată;
400 gr de carne de porc tocată;
2 cepe;
6 linguri de orez;
3 linguri de bulion de roşii;
o legatură de mărar;
1,5 kg de varză acră;
piper macinat;
6-7 boabe de piper;
2 foi de dafin;
cimbru uscat;
200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură, după preferințe).
Mod de preparare:
Întâi, se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu.
Mai apoi, se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un vas mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.
După pregătirea cărnii, începeți să desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.
După un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi.
Astfel, deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi imprăştiaţi înca o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele.
La final, se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După care, se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Spre final, trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.
Cozonac. Ingrediente pentru aluat
1 kg de făină 50 g drojdie 200 g zahăr 5 gălbenuşuri 500 ml lapte 200 g unt coaja de la o lămâie coaja de la o portocală 1 esenţă de vanilie
Cozonac. Pentru umplutură:
4 albuşuri 4 linguri de zahăr 3 linguri de cacao 1 esenţă de rom 250 g miez de nucă 100 g stafide 250 g rahat
Cozonac de casă, mod de preparare
Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.
Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut.
Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.
Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.
Pâine dulce
Ingrediente
660 g făină
250 ml lapte
125 g unt
200 g zahăr
2 pachețele cu drojdie uscată
65 ml lapte apă călduță
2 ouă mari+ 1 ou pentru uns
100 g stafide aurii
100 g rahat colorat
esență de vanilie
½ linguriță cu sare
Mod de preparare
Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.
Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.
Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.
Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.