In articol:
Roșii românești. De o săptămână au apărut în piețe primele roșii românești de anul acesta! Sunt deosebit de gustoase, dar misiunea de a le găsi e destul de grea printre soiurile aduse din import.
Citeste si: Tofu. Ce este, de fapt, acest produs și din ce este făcut. Mai cumperi?
Iată câteva sfaturi pentru a nu vă lăsa păcăliți:
Roșii românești. Toate soiurile tradiționale de roșii au forme neregulate. Dacă le privești cu atenție, vei vedea că cele românești cu coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță.
Roșiile românești au zone portocalii sau galbene în jurul codiței. Aceste pete gălbui arată de fapt concentrația de zahăr din fruct și arată cât este de gustoasă.
Citeste si: Roșiile românești au apărut în piețe. Adevărul neștiut despre aceste tomate. Cât costă un kilogram?- VIDEO
Cum să recunoşti roşiile tratate cu substanţe interzise
Multe dintre roşiile de import care se comercializează la noi sunt modificate genetic. Acestea pot fi uşor depistate pentru că au o caracteristică specifică.
Roșii românești. Unele firme din afara ţării produc un soi de roşii modificate genetic pentru a le face rezistente la transport. Străinii exportă foarte mult şi uneori transportul durează şi 10 zile. La aceste roşii se constată, după tăierea longitudinală, că în dreptul codiţei există o parte de culoare verde care se continuă în interiorul fructului şi care este uşor lemnos.
Citeste si: Dovlecei pane cu usturoi. Simplu de preparat și extrem de delicioși
Medicamente şi alimente deopotrivă
Roșii românești. Valoarea alimentară şi terapeutică a tomatelor este, în primul rând, de natură mineralizantă, vitaminizantă şi catalitică şi mai puţin de natură trofică şi energetică.
Recoltate la maturitatea fiziologică, roşiile se consumă imediat în stare proaspătă sub formă de salată simplă sau în amestec cu alte legume (ardei, castraveţi, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel).
Citeste si: Adevărul despre coastele de porc! Cât de sănătoase sunt?
Roșii românești. În bucătării intră în componenţa diferitelor preparate alimentare, ca ciorbe, sosuri, tocane, ghiveci, roşii umplute, iar pentru conservare se prelucrează sub formă de sucuri, paste, bulion, conserve, ketchup, sosuri picante şi făină de tomate. Este adevărat că prin fierbere şi conservare se degradează o mare parte din vitamine, dar se păstrează sărurile minerale şi, mai ales, licopenul, care este uşor absorbit de organismul uman.
Roșii românești. Sucul de roşii este mult folosit în alimentaţie datorită efectului său alcalinizant dat de conţinutul ridicat în săruri minerale, îndeosebi cu potasiu şi magneziu. Sucul se poate consuma în stare simplă (două-trei pahare pe zi), eventual amestecat cu suc de ţelină, realizând o băutură energizantă, reconfortantă şi de detoxificare, pentru toate persoanele, indiferent de vârstă.