Sâmbăta Morților 2023. Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. 

Ce se dă de pomană?

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Citeste si: Calendar ortodox 12 septembrie 2022: Ce sărbătoare e azi?

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Cum se scrie un pomelnic de Sâmbăta Morţilor?

Pomelnicul reprezintă o lista cu numele celor adormiți sau ale persoanelor vii pe care le dorim a fi pomenite în cardul Liturghiei.

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor, și una morților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului. 

Astfel, la slujbele de parastas, se duce pomelnic doar cu numele persoanelor decedate. Preoții spun că este bine ca un pomelnic să includa un număr cât mai mare de persoane. De la membrii apropiați ai familiei, până la suflete sărmane, însingurate.

Totodată, în pomelnic se trec numai numele de botez, nicidecum numele de familie, poreclele sau prescurtările de alint. Este bine să plătești pomenirea sufletelor sărmane.

Și să treci în pomelnic cât mai multe persoane pe care nu mai are cine să le pomenească.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi şi este bine ca orice creştin să aibă pomelnic şi pentru cei vii şi pentru cei morţi, pentru că sunt situaţii în care sunt aduse pomelnice fie numai pentru cei vii, fie numai pentru cei morţi. Pentru Taina Sfântului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii. La fel şi pentru slujba Acatistului. Pomelnice numai cu numele celor adormiţi se aduc pentru slujba Parastasului.

Totodată, pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă. Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiarăm, acei bani fiind destinaţi bisericii. Mai mult, dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.

Citeste si: Se spală în Sâmbăta Morţilor?

Cum se face corect un pomelnic?

Potrivit tradiției bisericești, lista de nume trecute în pomelnic trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, nașii de botez, nașii de cununie, bunicii, părinții, frații și surorile, socrii, cumnații, persoana care se roagă, soțul sau soția și copiii, finii de cununie, finii de botez, mătușe, unchi, verișori, prieteni, oameni dragi.

În tradiție se spune că e bine să plătești un pomelnic ori de câte ori mergi la biserică, mai ales dacă simți că ceva nu este în regulă cu tine sau cu apropiatii tai. Ai numai accidente în ultima perioadă, nu reușești să scapi de o afecțiune, visezi coșmaruri în fiecare noapte, găsești lucruri ciudate în în fața ușii sau a porții. Totodată, în astfel de cazuri, e recomandat să cauți și o mănăstire unde se citesc niște slujbe speciale. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si