Se spală de lăsata secului pentru Postul Crăciunului? Ziua de Lasata Secului este ultima în care se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa.

Această tradiţie este binecunoscută pentru toţi credincioşii, fiind ziua în care rudele se strâng împreună la o masă mare, cu băutură şi mâncare din belşug. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie.

Postul Crăciunului 2021 va începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie, când este sărbătorit Ajunul Crăciunului. Așadar, ultima zi în care se mai poate mânca de dulce(lapte, carne, ouă..) este 14 noiembrie, zi cunoscută în calendarul ortodox drept Lăsatului Secului.

Se spală rufe de lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului?

O tradiţie de Lăsata Secului se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor, și anume, nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.

Cu mult timp in urmă, Lăsata Secului era respectată cu sfinţenie în Bucovina, existând credinţa potrivit căreia  "cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul"  sau că  "e rău de bătut piatra peste holde".  

De Lăsata Secului se spune că nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in prima vineri din Postul Craciunului. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Vasele în care s-a gătit mâncarea pentru masa de Lăsatul Secului trebuie puse cu gura în jos ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Se spală de lăsata secului pentru Postul Crăciunului?

Se spală de lăsata secului pentru Postul Crăciunului?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2021? Tradiţii româneşti de Lăsatul Secului

Tradiții și superstiții de Lăsata Secului

O superstiţie ne spune cum să descoperim ce fel de iarnă vom avea, numai uitându-ne la pieptul găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul găinii e gras, atunci iarna va fi grea şi necruţătoare, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.

În prima zi de post a Crăciunului, resturile provenite de la cina de Lăsata Secului sunt strânse şi aruncate cu faţa la răsărit, pentru păsările cerului.  "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană de la masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite!" (Tudor Pamfile- "Sărbătorile la români").

Femeile obișnuiesc să facă turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor morți și vii. Un alt obicei întâlnit în Ardeal spune că în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului, femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, ca ele să poată fi folosite pentru mâncare de post.

Pe când în Muntenia, nurorile fac plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci și în timpul postului. Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă, să nu intre în ele. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În anumite zone din Covasna, de Lăsatul Secului se practică un obicei vechi, care are legătură cu focurile purificatoare. La lăsatul serii, pe dealuri se aprind focuri, iar în această atmosferă se spune că se purifică comunitatea respectivă și alungă spiritele rele.  Se credea că prin acest ritual se asigură perpetuarea renașterii la viață.

Citeste si: Când e Sfântul Andrei 2021? Sărbătoare importantă pentru români. Tradiţii şi obiceiuri

Totodată, daca farfuriile si tacamurile se pun pe masa in mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri in gospodarie. Masa se aseaza cu fata spre rasarit, fie ca este vorba de pranz sau cina.

În popor se mai spune că de Lăsata Secului nu este bine să consumi carne de porc. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si