Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Pentru creștinii ortodocși, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători. Acest sfânt este pomenit pe 29 august, zi care încheie anul bisericesc.

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Ce spun preoții?

Conform calendarului ortodox, la acest praznic credincioșii păstrează câteva tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine până la finalul anului.

Zi de post și de rugăciune, în această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși de pretutindeni păstrează câteva rânduieli încă din vechime. Trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, sărbătoarea vine cu o serie de interdicții, cei care nu respectă regulile fiind aspru pedepsiți.

Pe lângă interdicțiile de a nu a nu spălă, nu calcă și nu coase, există și alte obiceiuri pe care creștinii inca le mai păstrează. Printre acestea se numără unul dintre cele mai vechi obiceiuri, acela de a duce la Biserică alimente pentru a fi sfințite.

Mulți dintre creștini obișnuiesc ca în zilele de sărăbătoare, să nu spele, să nu calce sau să nu aspire. Aceste obiceiuri vin din dorința de a nu păcătui sau de nu-l supăra pe Dumnezeu. Multe dintre aceste obiciuri sunt transmise din moși strămoși, iar mulți chiar dacă le respectă nu știu exact de ce fac asta.

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților
Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox 21 august 2021. Ce sfinți sunt pomeniți în această zi

Totodată, preoții consideră că în zilele de sărbătoare, credincioșii trebuie să meargă la biserică şi să se roage. Mai mult, în aceste zile credincioșii trebuie să dea dovadă de milostenie, să aibă grijă de cei bolnavi şi de ce aflați în suferință

Potrivit teologilor, în zilele de sărbătoare credincioșii trebuie să încerce să nu lucreze, decât cu excepția lcururilor abosolut necesar și dau ca exemplu gătitul, hrănirea copiilor sau a animalelor.

Preoții mai susțin că spălatul nu intră în categora necesităților, deoarece poate fi făcut în orice altă zi. Aceștia susțin că păcatul apare tocmai în momentul în care, deși un creștin știe că ceea ce vrea să facă nu este absolut necesară, totuși face deși este zi de sărbătoare, adică din rea intenţie.

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători

De ce este păcat să speli vinerea și duminica?

Mulți creștini ortodocși păstrează inca obiceiul ca duminică să fie zi de sărbătoare și să nu muncească deoarece este un păcat. Persoanele mai în vârstă susțin chiar că dacă faci treabă sau dacă speli duminica ai putea atrage asupra ta și asupra familiei tale mânia divină.

În Sfânta Scriptură este o poruncă pe care Dumnezeu a transmis-o oamenilor în care se spune „lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să

nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine” (Ieşire, 20, 8-11).

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților
Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților

Cei mai în vârstă mai spun că nu este bine să speli sau să faci alte treburi casnice vinerea, deoarece vinerea este ziua închiantă Sfintei Parascheva. Si mai mult, vinerea este şi ziua morţii Mântuitorului.

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si