Sf. Ilie 2023. Potrivit tradiției creștine, Sfântul Ilie   este aducătorul de ploi, în special în perioadele secetoase, dar este considerat și protectorul tuturor aviatorilor.  

Povestea Sfântului Ilie spune că în momentul în care acesta s-a născut, tatăl său a văzut mai mulți oameni îmbrăcați în alb, care îl înveleau pe Sfântul Ilie în scutece de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. De pe vremea în care era copil, Sfântul Ilie era un copil crendicios, rugându-se în cea mai mare parte a timpului.

Ce tradiții se respectă în această zi sfântă? 

În această zi, tradiția spune că se mănâncă primele roade ale verii, nuci și mere. Consumul lor este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în primejdie recoltele.

De asemenea, în această zi, femeile de la sate culeg bucuioc și îl duc la biserică. Acestea îl așează pe icoane. Femeile trebuie să pregătească pachete pe care le vor da apoi de pomană pentru sufletul copilașilor morți devreme. Mai mult decât atțt, s pot împărți fructe, flori de câmp, apă și alte bucate.

Sf. Ilie 2023. Ce tradiții se respectă în această zi sfântă?

Sf. Ilie 2023. Ce tradiții se respectă în această zi sfântă?

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice.

În tradiția populară se spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În moși strămoși se spune că în această zi vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase. De ziua lui, Sfântul Ilie umblă să trăznească dracii.

În această zi l-a lovit așa de rău pe Tartorul dracilor, încât i-a scos un ochii. De atunci se spune că sunt bani de aur pe Pământ, căci ochiul căzând pe jos, s-a prefăcut în ban de aur.

Citește și: Sf.Ilie 2023. Ce nu se face sub nicio formă în această zi de mare sărbătoare?

În ajunul Sf. Ilie fetele se duceau în timpul nopții pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.

Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Astfel, dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Când sunt cele mai importante sărbători din luna lui cuptor?

  • 1 iulie 2023:  Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți;, 
  • 2 iulie 2023:  Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne, 
  • 9 iulie 2023:  Cinstirea Ic.
    Maicii Domnului ”Îndrumătoarea” de la M. Neamț; 
  • 12 iulie 2023:  Cinstirea Ic. Maicii Domnului ”Prodromița” de la Muntele Athos; 
  • 16 iulie 2023:  Sf. Sfințit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; 
  • 20 iulie 2023:  Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul; 
  • 23 iulie 2023:  Aducerea Moaștelor Sf. Sfințit Mc. Foca; 
  • 30 iulie 2023:  Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; 
  • 31 iulie 2023:  Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. 

Rugăciune către Sfântul Ilie pentru îndeplinirea dorințelor

"Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Sf. Ilie 2023. Ce tradiții se respectă în această zi sfântă?

Sf. Ilie 2023. Ce tradiții se respectă în această zi sfântă?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

Citește și: Sf. Ilie 2023. Tradiția de mult uitată de creștini! Ce nu se face în această zi?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si