Solstiţiu de vară 2022: La această dată soarele atinge cea mai înaltă poziție, rămânând pe cer pentru cea mai îndelungată perioadă de timp. Pe lângă bucuria pe care o aduce în sufletele persoanelor oferindu-le mai multă lumină solară, solstițiul de vară are și alte efecte benefice asupra vieții umane. Iată când pică solstițiul de vară în 2022 și ce trebuie să știi despre acesta. 

Când este solstițiul de vară în 2022

În noul an solstițiul de vară se va sărbători la data de 21 iunie 2022, aceasta fiind ziua cea mai lungă din an. Deoarece soarele se află la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52' deasupra orizontului, soarele va lumina pentru mai bine de jumătate de zi. Astfel lumina astrului se va afla pe cer pentru o durată de aproximativ 15 ore și 32 de minute, iar noaptea nu va avea decât 8 ore și 28 de minute de întuneric. 

Citeste si: Solstiţiu de vară 2022: Pe ce dată pică şi ce tradiţii respectă românii

Durata pentru care soarele luminează diferă în funcție de punctul de pe planetă în care ne aflăm, coordonatele longitudinale fiind diferite în funcție de localizare. Astfel, la Odessa în Ucraina soarele va lumina pentru 15 ore și 49 de minute, la Moscova, Rusia,  pentru 17 ore și 33 de minute, iar la Vortuka, tot în Rusia, lumina de pe cer va rămâne în dreptul orizontului pentru aproape o lună și jumătate, de la 30 mai până în data

de 14 iulie 2022.

Ce se întâmplă cu planeta atunci când e solstițiu de vară

Toată lumea cunoaște faptul că planeta Pământ execută o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui și o mișcare de rotație diurnă în jurul propriei axe, care nu este întotdeauna direct perpendiculară pe orbita Terrei. Din această cauză, emisferele terestre sunt luminate de către Soare în mod inegal de-a lungul unui întreg an, ceea ce face ca durata zilei să difere de cea a nopții în funcție de luna în care ne aflăm.

Pe lângă această diferență de durată orară, fenomenul prin care axa polilor Pământului nu este în mod constant dreaptă mai are un efect important, și anume crearea și succedarea anotimpurilor în fiecare an.

În momentul solstițiului de vară, Soarele va avea o mișcare diurnă pe cercul paralel al Ecuatorului numit Tropicul Racului, aflându-se la o distanță unghiulară față de Ecuatorul ceresc de 67° 52'. În momentul în care ziua atinge cea mai lungă durată a anului, longitudinea astronomică a Soarelui formează un unghi drept perfect de 90°.

Care sunt efectele solstițiului de vară

Acest fenomen poate produce schimbări importante ale organismului.

Modificări ale somnului, astenia, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare, cefaleea, şi chiar vertijul sau modificare apetitului sunt câteva dintre afecţiunile ce pot apărea.

Legende și superstiții legate de solstițiul de vară

Solstițiul de vară 2020 vine şi cu o serie de tradiţii şi obiceiuri la români.Solstițiul de varã este apropiat si legat de sarbatoarea Sanzienelor, de pe 24 iunie.

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Coronițele de Sânziene lãsate noaptea afarăputeau asigura fetele cã vor face nuntăîn vară, dacăerau găsite dimineața acoperite de rouă.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Aceastăzi este totodatăși un prilej de găsire și folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia și un ritual de renaștere. În unele regiuni, spălatul cu rouăadunatăîn ajunul solstițiului reprezenta o practicămagicăde frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apăcu ierburi din noaptea solstițiului reprezenta o curăde refacere a sănătății și vigorii.

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri la echinocțiul de primăvară

 

 

 

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si