La nivel mondial, băuturile spirtoase se regăsesc sub o paletă largă de gusturi și forme, având în spate o istorie impresionantă. Pornind de la locuitorii insulelor Caraibe, care au început să fabrice romul din trestia de zahăr, până la micile distilerii înființate în Europa secolului al-XVIl-lea, industria băuturilor alcoolice spirtoase s-a dezvoltat fiind mereu în plină ascensiune.

În Europa, băuturile alcoolice spirtoase sunt clasificate în 46 de categorii foarte bine definite: de la celebrele băuturi precum gin, lichior, rom, vodka sau whisky, la băuturile spirtoase tradiționale, specific europene, precum tăriile din fructe, cidru, pastis, țuica, pălinca,

vișinata, etc.

Cum se produc băuturile alcoolice spirtoase?

Toate băuturile alcoolice spirtoase trec prin două proceduri pentru a fi create și anume distilarea și fermentare.

Fermentația este procesul prin care se creează alcoolul, iar distilarea este procesul prin care alcoolul este separat și îndepărtat. Pentru apariția fermentării sunt necesare două elemente: materia primă sub formă lichidă, care să conțină zahăr și drojdie. Produsul obținut în urma acestei reacții este alcoolul și dioxidul de carbon (CO2).

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Formula pentru fermentare este următoarea:

DROJDIE+ZAHĂR= ALCOOL+ CO2

Distilarea este procesul prin care un lichid format din două sau mai multe părți se separă în părți mai mici prin adăugarea și eliminarea căldurii din amestec. Băuturile spirtoase distilate sunt produse din materii prime agricole, cum sunt strugurii, trestia de zahăr, melasa, cartofii sau cerealele.

Diferența dintre băuturile alcoolice și băuturile spirtoase

Toate băuturile sunt obținute prin fermentarea unei forme de zahăr în etanol și CO2. Ținând cont de faptul că drojdia poate fermenta atât de mult înainte ca nivelul de alcool să devină toxic pentru ea, este obligatoriu ca băuturile să fie distilate, adică să fie separate fizic de apă pentru a se obține o cantitate mai mare de alcool.

Astfel, sortimentele de băuturi spirtoase se diferențiază de celelalte prin simplul fapt că sunt distilate și au o concentrație mai mare de alcool. Minimul este de 15%, iar maximul poate ajunge și la o concentrație de 80-90%. De regulă, majoritatea băuturilor spirtoase se situează pe la jumătatea acestor valori.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mai mult decât atât, nu putem pune denumirea de ”băuturi spirtoase” la orice băutură în afara de vin sau bere. Există și alte băuturi alcoolice care conțin zahăr, ierburi și alte condimente ce nu trec pragul concentrației de alcool. Prin urmare, acestea rămân la stadiul de băuturi alcoolice.

Băuturi spirtoase celebre

Piața băuturilor spirtoase este foarte plină și diversificată, însă există anumite tipuri de băuturi despre care știi ca sunt spirtoase datorită celebrității lor.

Aceste tipuri sunt reprezentate de vodka, gin, whisky, rom și tequila. Printre cele mai celebre astfel de băuturi, se numără:

  • Jack Daniels- Toată lumea cunoaște brandul Jack Daniels la nivel mondial ca fiind unul dintre cele mai disponibile băuturi spirtoase.
  • Bacardi -  Romul Bacardi este cunoscut și sub denumirea de ”El Ron del Murcielago” sau ” Romul Liliacului”.
  • Smirnoff Smirnoff -  este una dintre cele mai vechi sortimente de votcă din lume și își are originile din 1860 în Rusia.
  • Hennessy- a fost fondat în anul 1765, iar de-a lungul timpului a devenit cel mai mare producător de coniac din lume.

Se consideră că băuturile spirtoase sunt destinate oamenilor puternici, așa că dacă vrei să încerci și tu un astfel de sortiment, intră pe Alcool Discount.ro și alege ceea ce ți se potrivește. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si