Close sidebar
Close sidebar

Starea de alertă, modificată de Guvern. Mai multă libertate de mișcare în ziua alegerilor

Alegeri parlamentare 2020. Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, în debutul ședinței de guvern, că Executivul adoptă astăzi o modificare a Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, în baza propunerilor formulate de CNSU. Modificările sunt făcute pentru a le permite românilor o mai mare libertate de mișcare în ziua alegerilor, duminică 6 decembrie.

Razvan Ilie,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Alegeri parlamentare 2020. Ludovic Orban a anunțat vineri că românii vor circula liber pe 6 decembrie, în ziua Alegerilor parlamentare, până la ora 1,00 noaptea. ''Să le permitem întoarcerea acasă", a explicat Orban.

Alegeri parlamentare 2020. Premierul României a precizat că nu vor fi sub restricţiile de circulaţie impuse între orele 23:00 şi 5:00 dimineaţa membrii BEC, observatorii, candidaţii, care au dreptul să asiste şi personalul tehnic şi cel auxiliar, potrivit Agerpres. 

Citeste si: Ultima ședință de guvern înainte de alegeri. Cine primește bani de la buget

Alegeri Parlamentare 2020. Ce modificări au fost aduse stării de alertă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 56 care, printre altele, prevede propunerea ca „membrii birourilor electorale și alte persoane implicate în organizarea alegerilor parlamentare să circule fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020

ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00”.

În plus, „ se propune ca, la nivelul național, circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării ”, se spune în documentul adoptat de Guvern.

Alegeri Parlamentare 2020- Preziua votării (5 decembrie)

În preziua votării, la 5 decembrie 2020, primarii predau către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare a următoarelor materiale necesare votării: buletinele de vot, în pachete sigilate; ştampilele electorale, listele electorale permanente, formularele pentru încheierea

proceselor-verbale, precum şi alte tipizate şi materiale.

Tot la 5 decembrie, între orele 7.00 şi 21.00, se desfăşoară votarea în străinătate, potrivit Hotărârii nr. 787 din 24 septembrie 2020 privind modificarea şi completarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 745/2020.

Citeste si: „Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Citeste si:   Avocata lui Răzvan Ciobanu candidează la alegerile parlamentare! Laura Vicol l-a executat silit pe designer înainte să-i devină cea mai bună prietenă!

Alegeri parlamentare 2020: Ziua votării (6 decembrie)

La 6 decembrie, ora 6.00, preşedinţii birourilor electorale ai secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele de vot, listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele electorale. De asemenea, preşedinţii birourilor electorale ai secţiei de votare au sarcina de a închide şi sigila urnele de vot prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Procesul de votare pentru alegerile parlamentare începe la ora 7.00  şi se încheie la ora 21.00.

După încheierea votării, preşedinţii birourilor electorale ai secţiei de votare verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilarea fantei urnelor de votare şi introducerea ştampilelor cu menţiunea "VOTAT" într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

După ziua votului: atribuirea mandatelor şi publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial

În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, până la data de 7 decembrie 2020, ora 21.00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare predau, prin proces verbal, către birourile electorale de circumscripţie dosarele, sigilate şi ştampilate, cuprinzând rezultatele votării în secţia de votare, însoţite de listele electorale utilizate la secţia de votare respective. Transportul se face cu pază militară.

În cel mult 48 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 8 decembrie 2020, ora 24.00, competitorii electorali care au participat la alegeri pot formula cereri pentru anularea alegerilor dintr-o secţie de votare sau circumscripţie electorală în care au candidat. Biroul Electoral Central soluţionează cererile de anulare a alegerilor până la 10 decembrie 2020.

Citeste si:   Orban despre candidaturile lui Rafila şi Streinu Cercel pentru PSD: Greşeală gravă

După primirea rezultatelor la alegerile parlamentare 2020 de la birourile electorale ale secţiilor de votare, birourile electorale de circumscripţie încheie, separat, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, câte un proces-verbal cuprinzând totalizarea voturilor valabil exprimate pentru fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală şi candidat independent. Rezultatele sunt trimise către Biroul Electoral Central.

După primirea listei partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a organizaţiilor minorităţilor naţionale care au întrunit pragul electoral şi a listei celor care nu au întrunit pragul electoral, birourile electorale de circumscripţie repartizează mandatele de parlamentar (etapa I) la nivelul circumscripţiei electorale.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Are loc stabilirea numărului de voturi valabil exprimate rămase neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, pe competitor electorali, precum şi a mandatelor ce nu au putut fi repartizate de biroul electoral de circumscripţie şi transmiterea acestor date la Biroul Electoral Central.

Biroul Electoral Central, după primirea proceselor verbale de la toate birourile electorale de circumscripţie, pune în practică etapa a II-a de repartizare a mandatelor de parlamentari, la nivel naţional. De asemenea, BEC transmite, mai departe, rezultatele către birourile electorale de circumscripţie.

În termen de cel mult 48 de ore de la primirea de la Biroul Electoral Central a comunicării referitoare la desfăşurarea pe circumscripţii electorale a mandatelor repartizate centralizat la nivel naţional, birourile electorale de circumscripţie atribuie mandatele de deputat şi senator la nivelul fiecărei circumscripţii electorale.

După aceea, Biroul Electoral Central, aduce la cunoştinţa publică rezultatele alegerilor parlamentare 2020, prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI