Close sidebar
Close sidebar

Taxe de salubritate mai mari: la 1 ianuarie 2017 intra un vigoare o taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi

Romanii ar putea plati taxe de salubritate mai mari anul viitor, in conditiile in care la 1 ianuarie 2017 intra in vigoare o taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tona, care se va majora la 120 de lei pe tona in 2018. Unele administratii locale din tara, care detin depozite de deseuri si urmeaza sa plateasca taxa majorata, au inceput deja sa transfere povara taxei catre contribuabili.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Potrivit Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta(OUG) 31/2013 pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 va intra in vigoare taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei/tona, care mai degraba este o penalitate prin care se urmareste reducerea deseurilor depozitate.

Potrvit expertilor din piata, aceasta taxa trebuia introdusa in urma cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an pana la care UE mai permite Romaniei sa prelungeasca termenul.

Insa analistii sunt sceptici in ceea ce priveste implementarea acestei masuri.

“Suntem in situatia in care statul roman a implementat un sistem de management integrat al deseurilor, care pentru o perioada de timp nu poate fi modificat prin masuri care sa conduca la reducerea depozitarii deseurilor, iar pe de alta parte tot statul roman impune o taxa a carei scop este de a diminua cantitatea de deseuri de la depozitare”, a explicat avocatul Catalin Giscan.

Specialistii avertizeaza ca aceste doua politici nu au fost corelate astfel incat sa existe instrumente care sa le permita operatorilor si autoritatilor locale diminuarea cantitatii de deseuri depozitate, iar pe termen scurt taxa nu poate rezolva problema cantitatilor mari de deseuri depozitate fara a fi urmata de politici eficiente de reducere a producerii deseurilor si incurajarea reciclarii la utilizator.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Totusi, un prim efect va fi cresterea taxelor de salubritate platite de populatie si de firme in urmatorii ani, insa lipsa de claritate a legislatieui ar putea genera litigii in instante.

“Vor aparea probleme care vor fi generate de aceasta taxa. Acum sunt practicate tarife foarte clare, care sunt determinate in urma unor licitatii, pe baza unor reguli foarte clar stabilite contractual, iar prin interventia acestei taxe, in cazul in care obligatia platii acestei

taxe revine administratorului, in structura tarifului intervine o modificare a costurilor care presupune proceduri de modificare a structurii tarifului respectiv, care de asemenea pot genera foarte multe dezbateri, ajungandu-se pana la litigii in instanta de judecata, intre operatorii de salubrizare si administratiile locale si care daca se prelungesc pot sa conduca efectiv la falimentul operatorilor administratori de depozite”, a spus Giscan.

Potrivit avocatului, legea are si alte hibe, precum faptul ca nu se stabileste clar cine este cel care va plati aceasta taxa.

„Exista o singura prevedere in aceasta ordonata, care stabileste ca taxa respectiva este datorata de proprietarii depozitelor sau de administratorii acestora. In Romania proprietarii depozitelor sunt Consiliile Judetene si cateva sunt realizate in parteneriar public-privat. In situatia in care tot serviciul de salubrizare este finantat prin taxe colectate de autoritatile publice de la populatie, atunci aceasta taxa se va majora cu taxa de depozitare, dar in situatia tarifelor incasate de la utilizator de catre operatori de fluxul deseurilor, va fi un pic mai dificil din cauza procedurilor de modificare a structurii tarifelor”, a precizat avocatul.

Masura care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea conduce la plata unor taxe sau penalitati impovaratoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor, ceea ce ar putea genera blocarea sistemului.

“O astfel de masura trebuia sa fie pregatita prin masuri administrative la nivel central care sa incurajeze proprietarul depozitului, administratorul acestuia dar si operatorii de colectare si utilizatorii sa apeleze la tehnologii care sa conduca la diminuarea cantitatii de deseuri destinate depozitarii. Dar astfel de masuri ar conduce la o alta anomalie, respectiv interventia brutala a statului in fluxul economic al serviciului de salubrizare care a fost stabilit pe baze contractuale, interventie care aduce prejudicii mari operatorilor cu care autoritatile locale au incheiat contracte de delegare”, a completat avocatul Catalin Giscan.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Deja, unele primarii au inceput sa transfere taxa in seama contribuabililor. Primarul din Braila a anuntat ca de anul viitor brailenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei in plus pentru taxa de salubritate.

Daca in 2015, cand a fost instituita aceasta taxa in Braila, cetatenii au platit 84 lei/persoana anual, iar in 2016 – 85,8 lei/persoana/an, de la anul taxa va creste la 132 lei/persoana/an.

Sursa: News.ro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI