Adormirea Maicii Domnului, prăznuită pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Această zi sfântă aduce cu ea o serie de tradiții și obiceiuri care au fost păstrate cu sfințenie de-a lungul secolelor.

Cele mai cunoscute tradiții care se respectă, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului

Tradițiile de Adormirea Maicii Domnului sunt variate și diferă de la o regiune la alta, însă esența lor rămâne aceeași: onorarea Fecioarei Maria și pomenirea celor trecuți în neființă.

În multe sate și orașe, în ziua de 15 august, credincioșii participă la slujbe bisericești, cunoscute sub numele de Prohodul Maicii Domnului. În timpul acestor slujbe, preoții și credicioți evocă tristețea despărțirii de Maica Domnului, dar și bucuria ridicării sale la ceruri.

O altă tradiție binecunoscută este împărțirea de bucate și obiecte de uz casnic pentru sufletele celor adormiți. Aceste pomeni sunt menite să aducă alinare sufletelor din lumea de dincolo. De asemenea, în unele zone, se obișnuiește să se aprindă lumânări la mormintele celor dragi, simbolizând lumina veșnică și rugăciunea pentru odihna lor.

Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Rugăciune către Maica Domnului pentru sănătate. Cuvintele puternice pe care să le rostești

Ce alimente se împart de Adormirea Maicii Domnului

De Adormirea Maicii Domnului, credincioșii împart diverse alimente, respectând astfel tradiția creștină de a dărui din ceea ce au celor nevoiași și pentru sufletele celor plecați dintre noi.

Printre alimentele care se împart se regăsesc: coliva, colacii, fructele de sezon (precum merele și strugurii) și vinul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pe lângă acestea, se mai împart și alte preparate tradiționale, cum ar fi sarmale, pilaj sau cozonacii. În unele regiuni, este obiceiul să se ofere și brânză sau lapte, acestea simbolizând puritatea și bunătatea. Totodată, se împart lumânări și tămâie.

Ce e bine să faci de Sfânta Maria Mare

De Sfânta Maria Mare, este important să te rogi cu sinceritate și credință, cerând ajutorul și ocrotirea Maicii Domnului. Participarea la slujbele religioase din această zi este considerată deosebit de importantă, deoarece se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului au o putere specială în această zi.

De asemenea, este bine să faci fapte bune și să oferi ajutor celor aflați în nevoie. Se spune că orice act de generozitate făcut în această zi aduce binecuvântare și noroc. Mulți oameni preferă să dăruiască haine, alimente sau alte lucruri necesare celor sărmani.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria 2024. Gânduri și urări deosebite pentru prieteni, colegi și familie

Ce e interzis să faci pe 15 august

Pe 15 august, există și o serie de interdicții pe care credincioșii le respectă cu strictețe. În primul rând, este interzisă orice formă de muncă grea, cum ar fi spălatul rufelor, culesul fructelor sau lucrările agricole.

Se crede că nerespectarea acestor interdicții poate atrage ghinion sau chiar boli.

De asemenea, nu este bine să te cerți sau să intri în conflict cu cineva în această zi sfântă, deoarece se consideră că acest lucru atrage energiile negative și poate tulbura pacea sufletească. Este de dorit ca ziua să fie petrecută în liniște și rugăciune, alături de familie și cei dragi.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si