Ora de iarnă 2023. Și anul acesta, ora se schimbă în ultimul weekend din octombrie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasul se dă înapoi cu o oră.

Ora de iarnă 2023. Cum se dă ceasul?

Weekendul acesta, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie 2023, spre duminică, 29 octombrie 2023, ora 04.00 ve deveni ora 03.00.

Asta înseamnă că ceasurile se dau cu o oră în urmă.

Duminică, 29 octombrie 2023, ziua va avea 25 de ore. Vorbim despre cea mai lungă din an.

Medic: ”Abia de luni se vor simţi efectele schimbării orei”

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că abia de luni vom simți efectele acestei schimbări: ”Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”.

Medic: ”Abia de luni se vor simţi efectele schimbării orei”

Medic: ”Abia de luni se vor simţi efectele schimbării orei”

[Sursa foto: Pexels.com]

Specialistul a dat și câteva exemple de efecte extrem de periculoase pentru organism. Spre exemplu, riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional, specifică medicul.

Citește și: Ora de iarnă 2023: România trece în weekend la ora standard a Europei de Est. Cum trebuie să potrivim ceasurile? Vom dormi mai mult

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psihoemoționale”, spune Tudor Ciuhodaru.

Adaptarea organismului se face complet în circa 15 zile

Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei. Adaptarea organismului se face complet în circa cincisprezece zile.

”Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

- cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;
- neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară”, spune specialistul.

Duminică va fi cea mai lungă zi din an

Duminică va fi cea mai lungă zi din an 

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Ora de iarnă 2023: Cea mai lungă zi din an pe 29 octombrie! Românii vor da ceasurile înapoi cu o oră și ziua va avea 25 de ore

Sfatul cel mai prețios este să mergem la medic pentru evaluare pentru că, sub această simptomatologie, se pot ascunde şi alte cauze.

Cinci lucruri esențiale pentru a trece cu bine peste schimbarea orei

Medicul Tudor Ciuhodaru ne oferă și cinci recomandări prețioase pentru a trece cu bine peste această schimbare a orei:

1. Planificarea corespunzătoare a activității.
2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber
4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si