Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă: Beneficii imense multe pentru sănătate
Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă. Sfecla roșie murată este una dintre delicatesele pregătite de gospodine, pentru cămara de iarnă. Iată ce beneficii are sfecla pentru sănătate!
Author: Alina Raducu vineri 19 noiembrie 2021 , 11:42
Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă. Este bine de știut că murăturile sunt pline de vitamine, minerale și probiotice naturale pentru organism. Iar printre cele mai bune rețete de murături se află și sfecla roșie la borcan, care este foarte des pregătită în această perioadă a toamnei.
Reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă
Sfecla roşie poate fi și o garnitură delicioasă, care se combină perfect atât cu mâncărurile de post, cât şi cu cele pe bază de carne.
Însă există mai multe rețete în care sfecla roșie este pregătirtă în moduri diferite. Iată mai multe rețete cu sfeclă roșie, delicioase!
Salată de sfleclă roşie cu hrean
Ingrediente
Mod de preparare
Mai inati, hreanul se curata, se spala, se zvanta bine si se da pe razatoarea mica sau se toaca la blender. Personal prefer ca hreanul si sfecla sa fie date prin razatoarea mica.Sfecla rosie se spala bine, se fierbe si apoi se da prin razatoarea mica.
Sfecla rosie se curata de coaja si se poate fierbe la aburi, iar zeama lasata in timpul fierberii a folosit-o la prepararea sosului.
După care, heanul se amesteca cu sfecla rosie, se adauga sosul preparat din otet de mere, miere de albine, sare dupa gust si dupa caz putina apa pentru a obtine consistenta si taria dorita.
La final se adauga putin ulei, se amesteca bine si se pune in borcane. Se pastreaza in borcane si se poate servi la preparate din carne, peste si legume.
3 sfecle mari (sau 6 mici) curatate si taiate felii
4 cani de supa de legume
smantana pentru servire
busuioc proaspat pentru servire
Mod de preparare:
Intr-o cratita se va pune uleiul de masline la incins, la foc mare. Se soteaza in ulei ceapa, telina si morcovul, amestecand ocazional 5 minute. Se adauga apoi usturoiul si se mai gateste 1 minut – nu mai mult, pentru ca se va arde usturoiul si va capata un gust amar. Se incorporeaza imediat sfecla rosie si se mai soteaza inca 2-3 minute.
Se toarna supa de legume, se da in fiert, se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic 20-30 de minute, adica pana cand sfecla este moale.
Se foloseste apoi blenderul pentru a se transforma compozitia in supa-crema, se asezoneaza cu sare si piper si se serveste fierbinte. Se poate garnisi cu smantana si cu crengute de busuioc proaspat.
Clătite cu sfleclă roşie
Ingrediente:
2 ouă medii
200 gr sfeclă fiartă și scursă
250 ml lapte
100 ml apă minerală
250 gr făină
sare
piper
ulei pentru uns
500 gr cremă de brânză cu verdeață sau cu castraveciori
Pentru aluatulde clătite, mai intai fierbeti sfecla, si răcită și curățată, se pasează într-un blender și se transformă în piure.
După care, ouăle se mixează presărate cu sare și piper, apoi se adaugă piureul de sfeclă, laptele și făina. Se omogenizează compoziția și se diluează cu apa minerală.
Mai apoi, se lasă aluatul de clătite cu sfeclă roșie să se odihnească 10-15 minute.
Tigaia se va unge cu puțin ulei și se pune la încins. Cu ajutorul unui polonic se întinde pe toată suprafața tigăii un strat mai grosier din aluat.
Clătitele cu sfeclă roșie se rumenesc bine pe ambele părți, întorcându-le ușor cu o spatulă, să nu se rupă. Se lasă să se tempereze, apoi se umplu cu crema de brânză.
Ce beneficii are sfecla roşie pentru sănătatea noastră
Sfecla roșie este deseori folosită cu scopul de a trata o serie de afecțiuni și este și unul dintre cele mai nutritive alimente datorită complexului de vitamine și minerale pe care îl conține.
Sfecla roșie este o legumă cu un conținut bogat de vitamina B, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor, dar și vitamina C. Totodată, sfecla rosie este una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului, iar sucul de sfeclă roșie este unul dintre cele mai bogate alimente ca sursă de antioxidanți și nitrați naturali.
Astfel, consumul regulat de sfeclă este modalitatea eficientă de a consuma nutrienții și cantitatea de fibre de care organismul tău are nevoie. Sfecla roșie face parte din alimentele alcaline.