Close sidebar
Close sidebar

Un lac gigantic din Antarctica a dispărut în doar 3 zile

Oamenii de știință sunt intrigați după ce un lac gigantic din Antarctica a dispărut în doar 3 zile, informează LiveScience.com. "Dispariția" s-a produs ca urmare a unei fisuri în gheața de sub lac.

Razvan Ilie,

Lacul din Antactica, înainte și după dispariția apei. Oamenii de știință care au folosit observațiile prin satelit pentru a surprinde fenomenul șocant de dispariție spun că lacul s-a drenat în aproximativ trei zile după ce a cedat platoul de gheață de sub [Sursa foto: NASA]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Un lac enorm acoperit de gheață din Antarctica a dispărut brusc, iar oamenii de știință sunt îngrijorați că acest fenomen s-ar putea petrece din nou. În dispariția neașteptată a lacului, despre care cercetătorii spun că s-a produs în timpul iernii din 2019 pe ghețarul Amery din estul Antarcticii, se estimează că 21-26 miliarde de metri cubi de apă (600 de milioane până la 750 de milioane de metri cubi) s-au drenat în ocean.

Citeste si: Primul vaccin anti-COVID "made in India". Ce protecție oferă împotriva tulpinii Delta

Lacul a dispărut după spargerea gheții de sub el

Oamenii de știință care au folosit observațiile prin satelit pentru a surprinde fenomenul șocant de dispariție spun că lacul s-a drenat în aproximativ trei zile după ce a cedat platoul de gheață de sub el.

„Credem că greutatea apei acumulate în acest lac adânc a deschis o fisură în raftul de gheață de sub el, un proces cunoscut sub numele de hidrofractură, provocând scurgerea apei către oceanul de dedesubt”, a spus Roland Warner, glaciolog la Universitatea din Tasmania și autorul principal al unui nou studiu care descrie evenimentul.

Omul de știință a adăugat că odată ce apa a fost eliberată, „debitul în oceanul de dedesubt ar fi fost ca debitul peste cascadele Niagara, deci ar fi fost o priveliște impresionantă”.

Citeste si: Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Anunț din partea OMS: „Al treilea val ameninţă să fie cel mai rău”

Ce este fenomenul de hidrofracturare

Hidrofracturarea, un proces natural care utilizează aceleași principii fizice ca și fracturarea hidraulică, utilizat pentru a extrage petrolul sau gazul din roca de bază, are loc atunci când apa- care este mai densă și, prin urmare, mai grea decât gheața- rupe fisuri gigantice în straturile de gheață apoi se scurge în mare.

Acest lucru lasă în urmă o fisură gigantică care compromite integritatea structurală a stratului de gheață ca întreg.

Topirea gheții din Antarctica, mai rapidă decât se credea

Pe măsură ce lacurile și cursurile de apă topite se înmulțesc pe suprafața Antarcticii, cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că volumele în creștere de apă topită la suprafață ar putea provoca mai multe evenimente de hidrofracturare, care ar putea provoca prăbușirea rafturilor de gheață, inclusiv a părților ancorate la sol, ridicând astfel nivelul mării, cu mult peste estimările actuale.

„Se prevede că topirea suprafeței Antarcticii se va dubla până în 2050, ridicând îngrijorări cu privire la stabilitatea altor straturi de gheață”, a scris echipa în studiul publicat pe 23 iunie în revista Geophysical Research Letters.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Procesele precum hidrofractura și flexia rămân sub observare, iar modelele de strat de gheață nu includ încă tratamentul realist al acestor procese”, mai spun autorii studiului.

După scurgerea lacului, regiunea din jur, acum lipsită de greutatea apei, s-a ridicat cu 36 de metri de poziția sa inițială și a existat o fractură enormă- numită dolină de gheață- care a sculptat o suprafață de aproximativ 11 kilometri pătrați de-a lungul lacului. În vara anului 2020, lacul s-a umplut cu apă în doar câteva zile, cu un debit maxim de 1 milion de metri cubi pe zi. Potrivit cercetătorilor, nu este clar dacă această apă va crea noi fracturi în care să dispară sau se va scurge prin vechea fractură și va ieși în ocean.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI