Close sidebar
Close sidebar

V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu datele noastre personale? Sunt folosite in afaceri de mii de euro

V-ati intrebat vreodata cati bani fac unii de pe urma datelor noastre personale? Adica numele, adresa si numarul de telefon? Ei bine, este vorba de mii de euro, pentru ca vanzarea de baze de date este o afacere aproape imposibil de oprit si foarte banoasa.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Aceste imagini sunt din timpul unui flagrant realizat in Capitala de catre procurorii DIICOT. 4 cetateni romani au fost incatusati in timp ce intentionau sa vanda o baza de date cu nu mai putin de 9.000 de nume de afaceristi rusi. Oamenii, potenti financiar, au avut incredere ca datele lor sunt in perfecta siguranta la o firma din Cipru. Surpriza, insa: unul dintre angajati, un roman, le-a furat pe toate si a crezut ca se imbogateste. Din fericire, a fost prins. Altii fac averi in continuare.

Ce deranjeaza cu adevarat cel mai tare este faptul ca datele noastre personale sunt scoase la mezat, la propriu, pe Internet. Pe tot felul de site-uri se vand cu zecile de mii. Detalii, precum numele si prenumele, email-ul, telefonul, orasul, pana si calculatorul de la care ne-am inscris, de exemplu, pe un anumit site. Sunt scoase la vanzare pentru un pret, evident, derizoriu: 30 de bani per bucata."

Dar, daca facem un calcul simplu, vanzatorul ar castiga peste 3.000 de euro. Ce-i drept, chiar cu acordul nostru, uneori, pentru ca alegem sa "semnam ca primarul".

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță furtuni și vânt puternic: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 13 septembrie 2024- kanald.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Exasperată de mirosul venit din apartamentul vecinei, o femeie din Iași a cerut Judecătoriei să o lase să-i facă curat- antena3.ro

In alte cazuri, mai grave, vanzatorii nu se obosesc sa obtina aceste acorduri. Iau pur si simplu datele private. Aici nu mai  e vina noastra, ci a legislatiei si a autoritatilor, care ar trebui sa monitorizeze astfel de practici.

Marius Coltuc: "Ei se opresc undeva la aplicarea unor sanctiuni, dar nu se rezolva problema daca tu ai fost prejudiciat. Cea mai mare amenda a fost luata de firma.. 

fost undeva la 20.000 de lei."

O nimica toata, pentru ca astfel de informatii personale par nelimitate. Gresit, spun juristii. Chiar singuri ne aruncam in gura lupului, din momentul in care, de exemplu, ne inscriem pe un site de socializare.

Marius Coltuc, avocat: "Daca ai o adresa de mail care este publica nu poti sa reclami faptul ca a fost folosita in alte scopuri."

Totusi, putem fi mult mai atenti cand alegem sa ne divulgam singuri datele personale. Cititi cu multa atentie fiecare rand si nu semnati daca nu sunteti de acord ca informatiile private sa fie folosite in scopuri nespecificate. Riscati sa fiti bombardati cu mailuri, telefoane sau mesaje nedorite.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI