Investigatorul, Alberto Borobia, a spus că există suficienţ voluntari de rezervă pentru ca studiul clinic să continue.

”Mulţi ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării, dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări”, a spus Borobia.

Acesta nu a precizat numărul persoanelor care s-au retras din studiul clinic.

Oamenii s-au retras din studiul clinic al vaccinului

Studiul clinic pentru vaccinul AstraZeneca a fost suspendat la nivel mondial pe 6 septembrie, după apariţia unor efecte secundare grave la un voluntar din Marea Britanie. Studiul a fost reluat luni în Marea Britanie şi Brazilia, după aprobarea dată de autorităţile de reglementare britanice, dar este încă suspendat în Statele Unite.

Divizia belgiană Janssen a Johnson & Johnson a început luni un studiu clinic de fază a doua pentru un vaccin destinat Covid-19, pe 190 de persoane, testele urmând să se încheie pe 22 septembrie.

Citeste si: Prahova: 43 de infectări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, judeţul depăşind pragul de 5.000 de îmbolnăviri

Citeste si: În 16 localităţi din judeţul Arad se închid restaurantele şi cafenelele, după ce au crescut cazurile de COVID- 19

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce spune Ministrul Sănătății despre al doilea val al pandemiei Sars-Cov-2

Studii clinice au loc şi în Olanda şi Germania, numărul total al participanţilor din cele trei ţări fiind de 550.

Johnson & Johnson este una dintre cele nouă companii care s-au angajat săptămâna trecută să respecte standardele ştiinţifice în cursa de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de respectarea standardelor de siguranţă şi de eficacitate, în graba de oprire a pandemiei.

vaccin covid-19 voluntari
Mai mulți oameni au renunțat la voluntariatul adresat vaccinului coronavirus.[Sursa foto: PixaBay]

În studiile clinice de fază a doua sunt testate care doze şi regim de administrare a vaccinului generează cei mai mulţi anticorpi, în timp de studiile de fază a treia testează eficacitatea vaccinului. Studiul clinic de fază a doua se va desfăşura pe parcursul a 14-16 luni, a spus Borobia.

Dacă unele doze sau regimuri de administrare vor genera o cantitate considerabilă de anticorpi, va avea loc o analiză intermediară de fază a treia, înainte de încheierea fazei a doua, a precizat acesta.

Citeste si: STARE DE ALERTĂ! Noile măsuri de protecție care intră în vigoare din 15 septembrie

Borobia a mai spus că voluntarii din studiul clinic de fază a treia vor fi mult mai diverşi decât cei din studiul clinic de fază a doua, care include numai voluntari sănătoşi.

Compania intenţionează ca în studiul clinic de fază a treia să testeze 60.000 de persoane la nivel mondial.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si