"Melanomul malign, una dintre cele mai agresive forme de cancer și cea mai gravă formă de cancer de piele, are la bază transformarea neoplazică a melanocitului, celulă răspunzătoare de producerea pigmentului pielii. Incidența melanomului cunoaște în ultima perioadă o creștere galopantă, numărul de cazuri noi crescând de 4 ori în ultimii 30 de ani", explică dr. Cornel Marius Pirciu, medic rezident Oncologie Medicală.

La nivel mondial se apreciază că în fiecare oră un pacient decedează din cauza acestei forme de boală.

În România, în fiecare an, mai mult de 1000 de pacienți primesc diagnosticul de melanom, cele mai recente date arătând o rată a mortalități de peste 30%.

 

"Melanomul poate fi depistat în stadii timpurii prin examinare dermatoscopică realizată de către medicul dermatolog"

 

"Radiațiile ultraviolete rămân principalul factor de risc în melanomul malign. Totodată un risc crescut de a dezvolta această boală îl au pacienții cu antecedente familiale de melanom, persoanele cu părul blond sau roșcat, cu ochi albaștri sau verzi sau cei ce prezintă numeroși nevi melanocitari (alunițe) la nivelul pielii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024| A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00- wowbiz.ro

În ciuda faptului că este o formă agresivă de cancer, melanomul poate fi depistat în stadii timpurii prin examinare dermatoscopică realizată de către medicul dermatolog. Așadar, pacienții care prezintă factori de risc sunt sfătuiți să urmeze această metodă de screening anual pentru a permite diferențierea  leziunilor benigne de cele suspecte a fi melanoame.

Tabloul unei leziuni suspecte e conturat cu ajutorul criteriilor ABCDE, ușor de aplicat inclusiv de către pacienți.

O leziune asimetrică (Assymetric), cu margini neregulate (Borders), neomogen colorată, cu zone intens pigmentate ce alterneaza cu zone deschis nuanțate (Colors), cu diametru mai mare de 6 mm (Diameter), la care se observă o creștere rapidă în dimensiuni (Evolving) constituie un semnal de alarmă și impune un control dermatologic urgent", precizează dr. Cornel Marius Pirciu.

 

"Melanomul poate apărea oriunde la nivelul pielii, îndeosebi în zonele de piele ce au suferit arsuri solare brutale"

 

Potrivit specialistului, este important de știut că numai o treime dintre melanoame apar în formațiuni preexistente cum ar fi nevii melanocitari (alunițe), restul fiind leziuni de novo.

"Din punct de vedere al localizării, melanomul poate apărea oriunde la nivelul pielii, îndeosebi în zonele de piele ce au suferit arsuri solare brutale, repetate. De aici și necesitatea aplicării produselor de protecție solară. Din perspectiva medicului oncolog trebuie să vă spun că depistarea precoce a melanomului face posibilă excizia chirurgicala a leziunii și tratamentul oncologic specific, cu rezultate îmbucurătoare pe termen lung și supraviețuire la cinci ani de peste 85%, mulțumită mai nou terapiilor inovatoare de tipul imunoterapiei sau terapiei genice", a conchis Cornel Marius Pirciu, medic rezident Oncologie Medicală. 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si