„Solicitările pentru reînscrieri sunt atât de mari, încât școala va suplimenta numărul de clase. Dorința oamenilor de a reveni la școală este stârnită și de o serie de programe ale autorităților, menite să stopeze abandonul școlar”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

A doua lor șansă la școală

În sălile de clasă ale școlii din comuna Viperești este aglomerație în această perioadă. Cu mic cu mare, adulții sau copii, au renunțat la ideea abandonului școlar și revin, rând pe rând, în bănci.

Anamaria este una dintre tinerele mame care și-a dorit să își termine studiile. Femeia are 31 de ani și 4 copii, dar asta nu a oprit-o să termine cele 8 clase cu ajutorul programului „A doua șansă".

„Am vrut să le arăt copiilor mei pentru a merge și ei mai departe. Eu, la vârsta mea, fiind mamă, să ajung odată cu ei la școală, să vadă că asta nu e o rușine, ci este o facilitate”, a spus femeia.

Din cauza situației materiale precare, în ultimii ani mulți localnici au renunțat la studii sau și-au retras copiii de la școală. Însă acum, autoritățile au pus pe picioare mai multe programe care vin în ajutorul lor și care le oferă și o masa caldă la școală. Astfel, nu puțini sunt cei care au dat năvală înapoi la instituția de învățământ, pentru a se reînscrie, în ciuda greutăților de acasă.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei- wowbiz.ro

„Am cinci copii, reușesc, mai cu greu. Am soțul plecat în străinătate dar la școală au parte și de un sandviș care este destul de consistent.

Și facem tot posibilul”, a spus o altă femeie.

„Am un elev care a venit din Italia, a făcut ciclul primar în Italia, a venit în clasa a cincea și este printre primii elevi, care o să ia bursă de merit”, a explicat Anda Dudău, diriginte la clasa a V-a.

Programele „A doua șansă” și „Masa caldă”, înființate în școala din comună, vin în completarea mai multor facilități pe care autoritățile locale le pun la dispoziția oamenilor. Iar aceste măsuri au făcut ca rata abandonului școlar să scadă cu aproape 75 la sută în ultimul an.

La această oră, școala din comună are 450 de elevi înscriși la cursuri, iar cererile numeroase depuse de oameni pentru reînscriere au determinat autoritățile ca din toamnă să suplimenteze capacitatea cu încă două clase de nivel primar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: