"Capitala Moldovei s-a transformat într-o expoziție în aer liber. 50 de sculpturi sunt expuse, timp de o lună, pe străzile din Iași pentru a fi admirate de trecători, iar în muzee alte 300 de opere de artă, printre care și schițe ale lui Constantin Brâncuși, așteaptă să fie descoperite de vizitatori. Exponatele au o valoare totală de peste un milion de euro și pot fi admirate până pe 19 martie", a transmis Cristina Dorobanțu.

A început “Luna Sculptorilor Români”, la Iași

“Luna Sculptorilor Români”, cel mai mare eveniment de acest fel din țară, aduce în prim plan opere de artă ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană. 50 de sculpturi sunt expuse în aer liber și transformă străzile din oraș într-un adevărat circuit cultural. Aproape de Palatului Culturii, este expusă lucrarea artistului Alexandru Podea din Hunedoara, numită Chemarea.

"- Cât am lucrat la ea, aproximativ doi ani, dar ea a fost gândită zeci de ani de zile înainte, am avut un mesaj, aș putea să spun, ancestral și am pus în practică această chemare.
- De ce poartă titlul Chemarea?
- Dacă vă uitați atent, clopotele sunt așezate în locul alăptării, deci am putea spune chemarea mammelor către copiii aflați în străinătate sau Chemarea Străbunilor", a declarat Alexandru Podea, sculptor.

Sculptura atrage și prin dimensiunile impresionante, este înaltă de patru metri și cântărește 12 tone.

"Am asemănat-o cu lupoaica și în loc de cei doi copii s-au atașat niște clopote să vestească ceva, să anunțe ceva. Eu nu sunt de aici, dar înfrumusețează orașul și ne amintește de lecțiile de istorie de când eram la școală", a declarat Alexandru Podea, sculptor.

O altă expoziție își așteaptă vizitatorii în Palatul Culturii.

Aici sunt expuse schițe desenate de Constantin Brâncuși, dar și un portret unic al marelui sculptor.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Aici, sus, este o mică fotografie pe care Brâncuși a făcut niște schițe, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, un scaun de la Masa Tăcerii, forme care i-au caracterizat și amprentat opera, cel puțin în raport cu noi, românii și care au fost făcute în cadrul unei vizite în atelierul lui Brâncuși", a declarat Cristina Simion, curator expoziție.

Evenimentul Luna Sculptorilor Români a ajuns la a cincea ediție și capătă amploare de la un an la altul. 

"Inedit ar fi numărul impresionant, să spunem noi, de opere de artă și de artiști invitați, peste o sută de artiști și 350 de opere de artă, precum și câteva expoziții mai puțin văzute de publicul larg. Tot ca noutate ți ca premieră, anul acesta reușim o valoare totală a operelor expuse, indoor mai ales, de peste un milion de euro", a declarat Gheorghiță Rusu-Piersic, manager Ateneul Iași.

Pe lângă sculpturile care pot fi admirate în aer liber, alte 300 de opere de artă pot fi vizitate în cele 24 de expoziții deschise la muzeele din oraș, până pe 19 martie. Accesul este gratuit.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Și-a lăsat cariera în urmă și și-a urmat visul. Povestea Marinei, farmacista care a devenit cofetar


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si