Antibioticele vor putea fi eliberate în farmacii chiar și fără rețetă, dar numai pentru cazurile de urgente. Schimbarea ar trebui să vină în sprijinul pacienților, însă farmaciștii atrag atenția că nu vor acorda medicamente fără motive întemeiate.

Antibiotice eliberate fără rețetă medicală

„Doza de urgență pe care farmacistul o poate elibera dar doar dacă consideră că este necesar și în situații absolut excepționale.

De exemplu, un abces dentar care apare într-o zi de vineri. Fiind vorba de un weekend sau poate medicul nu poate să programeze pacientul la timp”, a explicat un farmacist.
„Pentru a primi doza de urgență, adică un tratament de 72 de ore, pacientul trebuie să completeze un formular pe proprie răspundere. Aici își va menționa toate datele, dar și faptul că nu a mai ridicat aceeași doză din altă farmacie”, a transmis Silvia Cseh, corespondentul Știrilor Kanal D.

Citește și: VIDEO- Românii, campioni la tratamente „după ureche”. Unii cumpără tot ce găsesc la rafturile farmaciilor

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În plus, se schimbă și prescripția medicală care va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat de medic, iar farmaciștii vor raporta zilnic ministerului cantitatea de antibiotice oferită fiecărei persoane.
Deși vor putea lua medicamentele în cantități limitate, pacienții spun că inițiativa este una bine primită.
„Mai ales pentru dureri în gât sau puroi sau alte chestii aveam nevoie de antibiotic și mi se părea complicat să iau alte pastile.

Până te duci la medic, până îți dă rețetă”, a spus o persoană.
Există însă și sceptici.
„Nu e ok pentru că medicul e în măsură să dea o rețetă, răspunde pentru rețeta lui, ești mai sigur”, e părerea altei persoane.
Farmaciștii au la dispoziție 60 de zile pentru a-și adapta sistemele informatice conform noilor prevederi.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si