"Un automat care vinde cartofi în loc de dulciuri face furori într-o comună din Bihor, după ce un fermier a reușit să găsească o modalitate ingenioasă prin care să își comercializeze produsele. Tânărul a cumpărat aparatul din străinătate, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Acum, tonomatul face vânzări mai bune decât taraba din piață, la orice oră din zi sau din noapte", a transmis Cristian Sabbagh.

Automatele, salvarea micilor fermieri

Suntem în comuna Șinteu din județul Bihor, unde există primul tonomat din țara noastră care vinde legume. Ideea îi aparține lui Jaroslav Zetocha, un fermier care a văzut aparatul în străinătate și l-a adus pe meleagurile noastre.

"Avem aici la automatul nostru 36 de sertare în care avem cartofi cântăriți la cinci kilograme și la zece kilograme. Tonomatul e legat la telefon. Și văd pe telefon tot timpul ce se întâmplă sau când trebuie să aprovizionez", a declarat Jaroslav Zetocha, fermier.

Fiecare produs are un cod unic, iar pentru a-l obține, clienții doar tastează numărul și apoi achită cash sau prin cardul de credit. De când au pus aparatul în funcțiune, fermierul și soția sa nu mai au bătăi de cap.

"Practic ne oferă un venit constant lunar care este foarte important pentru orice fermier, o dată sau de două ori pe zi îl aprovizionăm, iar în rest suntem liberi să ne ocupăm de lucrurile noastre.

În loc sa stai la o taraba face el în locul tau, mai ales noaptea și în weekenduri, că atunci se vinde cel mai bin", a declarat Jaroslav Zetocha, fermier.

Din interiorul tonomatului, clienții mai pot cumpăra miere sau alune de pădure, de la producătorii din locali. Ideea nu a rămas fără ecou și a atras rapid curiozitatea clienților.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

"De multe ori când mă întorc acasă poate nu mai apuc să cumpăr ceva și nu mai am acasă nimic, iar așa la orice oră din zi și din noapte pot să mă opresc aici și să găsesc cartofi. E wow, cea mai șmecheră idee și rapidă, totul merge extraordinar de ușor și de simplu", a spus un client.

Astfel de tonomate pot fi întâlnite în mai multe zone din țară și îi ajută pe fermieri să își vândă produsele fără să mai apeleze la intermediari sau să lase la preț din lipsă de clienți. În cartierele din Sibiu de exemplu, sunt amplasate mai multe astfel de automate.

În timp ce fermierii din generațiile noi găsesc metode moderne care să îi ajute, bătrânii continuă să vândă în piețe. Efortul depus este însă mult mai mare. La 80 de ani, doamna Jenica muncește ca-n tinerețe. A preluat grădina părinților și își vinde marfa în piața din Buzău din zorii zilei.

"- Aici la tarabă cât stați?
- O zi întreagă. Până la cinci seara.
- După o zi de stat aici, la tarabă, ce faceți?
- Ne spălăm, mâncăm și ne culcăm. Dimineața ne sculăm iar. E foarte greu, dar nu avem ce face. Asta am practicat-o, asta o ținem", a spus Jenica Crăciun, producător.

În ceea ce privește prețurile, un kilogram de cartofi costă la tonomat 3 lei, în timp ce în piață, prețurile variază între 2 și 5 lei.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Asfaltare cu pământ și pietre, la Tecuci. Bărbații s-au ales cu o amendă usturătoare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si