„- Ăsta (n.r. peștele) e cald. Puneți mâna pe ăsta...

- Ăsta e rece, dar ăsta e cald!”

Pește ținut în soare, vândut ca proaspăt

În această piață din Iași, printre legume și fructe, comercianții vând pește adus din Republica Moldova- doar o umbrelă protejează marfa de soarele dogoritor și cu toate că nu se respectă nicio normă sanitară, comercianții vând nestingheriți:

„- Ăsta e macrou și ăsta e hering. Aveți și la frigider, cumva?

- E de la frigider, eu pot să vă dau punguța că noi de la frigider îl aducem, ia uitați, puneți mâna pe el!”

Așa sunt convinși să cumpere toți cei care se opresc în fața tarabei: niciunul nu pleacă cu mâna goală! O altă vânzătoare, scoate de sub masă și ne arată o caserolă în care ține peștele.

„Doamnă, uite, arată bine și nu-i sărată și e foarte bună. Nu vă temeți!”

Citeste si: VIDEO| Protecția Consumatorului cere restaurantelor să afișeze gramajul dar și ingredientele folosite în meniuri

Mergem într-o altă piață și găsim aceleși tip de comerț: aici se vând ouă și lactate, tot de pe tarabă căci nu funcționează niciun frigider. Ba mai mult, din produse poate gusta oricine vrea sa se convingă de calitatea lor:

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„- Lapte aș vrea, da.

- Vă dau să gustați în căpăcel că nu a gustat nimeni. E rece!

- E cald, nu e rece!

- E rece, uitați.

- Nu prea mai este rece, s-a încălzit că e cald afară.”

„- Brânză de vaci am luat acum.

- Și ați văzut că niciun comerciant nu avea frigider?

- Da, asta nu depinde de noi, depinde de piață.”

Ce spun inspectorii sanitar-veterinari

Inspectorii sanitar-veterinari spun că încearcă de ani de zile să stârpească comerțul necontrolat însă fără niciun rezultat.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Gabriel Ciobanu, director DSV Iași: „Azi îi alungăm, a doua zi ei sunt la loc. În piețele agroalimentare, după câte am înțeles, ei vin cu produse agricole, iar printre produsele agricole, mai pun la dos și anumite produse alimentare, de exemplu pește, ouă, lapte.”

Citeste si: VIDEO- Restaurantele vor fi obligate să afișeze cantitățile ingredientelor

Riscurile sunt mari, confirmă și medicii

Toți cei care consumă alimente din surse neatestate, ajung la spital.  

Dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: „Pacienții ajung, dacă consumă astfel de alimente, cu toxiinfecție alimentară, cu gastroenterite, cu enterocolite.(...) Toxiinfecția alimentară produsă de stafilococ, de exemplu, poate genera o stare care poate merge până la șoc septic.” 

Neregulile din piețe sunt la tot pasul și pare că nimic nu îi mai sperie pe comercianți. Își ascund marfa sub tarabă doar când văd camera de filmat, apoi o scot din nou la vânzare.

Citeste si: VIDEO- Inspectorii de la Protecția Consumatorului propun închiderea Hotelului Intercontinental

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si